Etusivu | Info | Kopioitavaa | Linkkejä | Vieraskirja

Mikä on tekijänoikeuslaki?

Copyright, eli tekijänoikeuslaki suojaa kuvia, tekstejä, ulkoasuja, ideoita ja kaikkea muutakin, mikä on jonkun tai joidenkin itse tekemää, väärinkäytöiltä. Tämän lain mukaan et saa kopioida teosta (kuva, tekstinpätkä, ulkoasu tms.) toisen sivulta laittaaksesi sen omalle sivullesi, mutta saat käyttää netistä löytämiäsi kuvia vaikka koneesi työpöydän taustakuvana. Julkisen levityksen ja julkaisun tekijänoikeuslaki kuitenkin kieltää, ellet sitten ole tehnyt tätä kyseistä asiaa itse tai kysynyt lupaa tämän käyttämiseen. Harvoin kuitenkin kukaan antaa itse tekemäänsä asiaa enää levitykseen, ainakaan niin, että joku toinen kun tekijä levittäisi teosta.

Kuvia sivuillesi voit ottaa vapaasti vain sivuilta, joissa selkeästi lukee kopioinnin olevan sallittua. Kaverisi vakuutus, että kuvia saa kopioida tästä osoitteesta, ei riitä. Tekijänoikeuslain rikkominen on rikos, ja siitä voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoja. Mikäli kuva on vapaasti kopioitava, se ei tarkoita sitä, että kuvaa saisi käyttää miten vain. Usein kielletään kuvien levitys ja asiattomissa yhteyksissä julkaiseminen. Näitä kuvien sääntöjä on aina noudatettava, mikäli kuvia tai muuta teosta käyttää.

Kuvia sivuillesi saat myös kyselemällä lupia kuvien käyttöön. Jos löydät oikean tallin sivuilta ihanan kuvan pörröisestä shetlanninponista, voit lähettää sivun pitäjälle asiallisen sähköpostiviestin, jossa pyydät lupaa käyttää kuvaa tai useampaa sivuillasi. Jos vastaus on myönteinen, saat kopioida kuvan sivuillesi. Vaikka itse oletkin saanut luvan käyttää jonkin sivuston kuvia, se ei tarkoita, että voisit jaella niitä edelleen. Kuvaa ei voi antaa mukaan myytävän eläimen mukana, ellei eläimen ostajalla ole myös lupia näiden kuvien käyttöön. Ja vaikka kuva olisikin vapaasti kopiointi - sivulta, olisi hyvä uuden omistajan hakea itse vaikka sama kuva koiralle tai hevoselle, jotta tietää tämän kyseisen kopiointipaikan säännöt. Mikäli uusi omistaja haluaa pitää saman kuvan, vaikka kuviin on kysytty lupa IRL - tallilta tai - kenneliltä, voi hän toki mennä itse kysymään kuvan tekijänoikeuksien omistajalta (eli kuvan ottajalta) lupaa käyttää kuvaa, ja jos hänkin saa luvan, voi eläin pitää kuvansa myynnistä huolimatta.

Oma vapaasti kopioitavaa -sivusto vaatii itse ottamia kuvia. Vain omia kuviasi saat antaa eteenpäin. Toki sivustolle saa laittaa kaverin antamia kuvia, jos kaverisi on antanut luvan niiden levitykseen, mutta et voi Googlettaa tai hakea muuten vain kivoja kuvia sivuillesi joita sitten levität.

Useimmissa tapauksissa suoralinkitys on ehdottomasti kiellettyä, sillä se ruuhkauttaa sivun ylläpitäjien sivuja. Ja vaikka Photobucket ja muut kuva-albumisivut onkin keksitty, ei suoralinkitys ole hyväksi, sillä nekin ruuhkaantuvat kun kuukausittainen kaistakäyttö on kulunut loppuun.

Tiivistys siis; älä kopioi mitään mihin sinulla ei ole lupaa tai mitä et ole itse tehnyt. Älä suoralinkitä, äläkä anna kuvia eteenpäin.

Käräytys - karaytys(a)outlook.com

Ulkoasu © Shady
Koodaus © Timberwolf
Kissakuva © Sarah L. Bishop, lisenssi
Hevoskuva © Philippe Dermine, lisenssi
Koirakuva © Alexandre Alacchi, lisenssi