Etusivu | Info | Kopioitavaa | Linkkejä | Vieraskirja

Usein kysytyt kysymykset, UKK

UKK on sekalainen salaatti kaikkea sitä, mitä meiltä kysytään vierakirjassa kymmeniä kertoja. Olemme laittaneet alkuun myös esimerkkejä yleisimmistä rikkomuksista tai sellaisiksi luulluista. Alla on sivuankkureita, mutta lue koko sivu jos olet menossa pyytämään banneria! Ankkurit on tarkoitettu yksittäistä tietoa hakeville.

Esimerkit

Tekijänoikeus? (vie Tekijänoikeuslaki lyhyesti -sivulle)
Kuvan ottaja päättää kuvasta
Kun kysyt kenneliltä lupaa kuviin
Kun joku tulee sanomaan, että sivuillasi on luvattomia kuvia
Löydät hyvän kopiointisivuston, mutta sen kuvat eivät vaikuta luvallisilta

Usein kysytyt kysymykset

Mitä on suoralinkitys? Miten suoralinkitetään? Mitä haittaa siitä on?
Miten voin lopettaa suoralinkittämisen? En saa kuviani sivuille, ellen suoralinkitä!
Saako Vikarusin/foto-vik.ru -sivuilta kopioida?
Saako Slawikin/slawik.com -sivuilta kopioida?
Saako Gál Ildikó/ildikogal.wixsite.com -sivuilta kopioida?
Saako Webshotsista/Koirat.comista yms. kopioida?
Saako Wikipediasta kopioida?
Saanko ottaa kameralla kuvan lehdestä/televisiosta ja laittaa sen sivuilleni? Kuvahan on minun ottamani!
Mutta Fotosearchin kuvien takana lukee että "Copyright"! Niitä saa kopioida!
Mutta siellä lukee että "Royalty Free"! Ne on siis Free, eli vapaita kopiointiin!
Saaks täältä Käräytyksestä kopioida kuvia?
Olen kopioinut kuvani 'epäviralliselta' kopiointisivulta, eli esim. geocitiesiin tehdyiltä sivuilta. Niillä sanottiin että ne ovat luvallisia
Miten ©-merkki tehdään?
Mistä saan kopioida?

Paikkoja, joista usein kopioidaan, vaikka ei saisi

 

ESIMERKKEJÄ:

Kuvan ottaja päättää kuvasta

Olet koiranäyttelyissä ja otat eräästä koirasta kuvan, jonka laitat virtuaalikenneliisi. Viikon päästä koiran omistaja huomaa koiransa kuvan sivuillasi ja laittaa vieraskirjaan viestin, jossa kertoo, ettei halua koiransa kuvaa virtuaalikenneleihin.

Voit joko:
- Suututtaa omistajan ja pitää kuvan sivuillasi kuitenkin laillisesti ja luvallisesti. Yleisillä paikoilla ottamiesi kuvien copyright on täysin sinulla, mutta toisen ihmisen kodissa tms. joudut kysymään saatko laittaa kuvan nettiin. Kuvan käyttäminen ei kuitenkaan ole hyvien käytöstapojen mukaista ja aiheuttaa sen, että koiran omistaja suuttuu ja viha harrastustamme kohtaan kasvaa.
- Ottaa kuvan pois sanoen, että kuvan oikeudet ovat sinulla ja sinulla on valta päättää kuvasta, mutta et kuitenkaan halua suututtaa omistajaa.


Kun kysyt kenneliltä lupaa kuviin

Laitat kennelin pitäjälle mailia ja kysyt, voisitko käyttää kennelin kuvia virtuaalikennelilläsi. Hän vastaa kieltävästi.

Voit joko:
- Väärin: Ottaa kuvat salaa ja väittää että sait luvat.
- Oikein: Laittaa vastaukseksi, että 'Selvä. Kiitos kuitenkin kun vastasit'. Tämän jälkeen et kuitenkaan käytä kuvia sivuillasi.


Kun joku tulee sanomaan, että sivuillasi on luvattomia kuvia

Esimerkki 1 - Henkilö A tulee sanomaan, että sivuillasi ei ole luvat kunnossa, vaikka olet täysin varma, ettet ole mitään kopioinut väärästä paikasta. Pidät väitettä naurettavana.

Voit joko:
- Väärin: Vastaat töykeästi: 'meillä on kyllä luvat kuviin' etkä sano mitään, mistä kuvat on kopioitu. Tuosta saa käsityksen, että salailet jotain.
- Oikein: Varmistat, että sivuillasi tosiaan on copyright kunnossa, vastaat ystävällisesti henkilölle A ja sanot, että jokaiseen kuvaan on kyllä luvat. Kysy myös, mitkä ovat hänen mielestään luvattomia ja tarkasta kyseiset kuvat vielä toiseen kertaan.

Esimerkki 2 - Henkilö B tulee sanomaan, että sinulla ei ole copyrightit kunnossa etkä itsekään tiedä mitkä ovat luvallisia ja mitkä ei.

Voit joko:
- Väärin: Poistat viestin vieraskirjassa ja jatkat kuin mitään ei olisi tapahtunut. Annat samalla IP-eston henkilölle B.
- Oikein: Kysyä: 'Mitkä ovat luvattomia?' ja henkilö B toivottavasti vastaa kysymykseesi. Sinä vaihdat kuvat luvallisiin ja kerrot, että nyt asia on kunnossa. Ensi kerralla kuvia etsiessäsi mailaat kennelin pitäjälle kysyen asiaa ystävällisesti, ja käytät kuvia vain, jos saat luvan siihen.


Löydät hyvän kopiointisivuston, mutta sen kuvat eivät vaikuta luvallisilta

Voit joko:
- Väärin: Kopioit silti kuvia sivulta. Kuvat ovat kuitenkin yhäkin luvattomia, vaikka olet kopioinut ne yleisestä ja suositusta paikasta ja ne eivät ole luvallisia. Rikot lakia.
- Oikein: Huomauttaa sivuston tekijälle asiasta ja pyytää vaihtamaan luvattomat kuvat. Jos omistaja ei suostu tai poistaa viestisi, kannattaa ainakin sanoa asiasta henkilöille, jotka ovat jo kopioineet sivuilta.

 

UKK - USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Mitä on suoralinkitys? Miten suoralinkitetään? Mitä haittaa siitä on?

Suoralinkitys on sitä, kun kopioit kuvan osoitteen ja liität sen suoraan kuvakoodiin sivuillesi. Näin kuva vie siirtokaistaa sen alkuperäiseltä sivulta, ei siis sinulta.

Käytännössä suoralinkitys tapahtuu näin:
1. Valitset kuvan ja painat hiiren oikeanpuolimaista näppäintä.
2. Otat Ominaisuudet ja sieltä Osoite (URL) -kohdan.
3. Kopioit kuvan osoitteen
4. Liität sen sivuillesi kuvakoodiin - olet suoralinkittänyt.

Jos taas kopioit kuvan ensin esimerkiksi Omiin Kuvatiedostoihin, ja menet sitten palvelimesi (SunTuubi, Webs jne.) Upload Images -kohtaan, haet kuvat ja painat Upload-nappia, kuva ei ole suoralinkitetty. Tällöin se vie tilaa sinulta, kuvan käyttäjältä, niin kuin kuuluukin.

Suoralinkityksestä on haittaa alkuperäisen kuvan sivulle, koska se vie sieltä enemmän kaistaa. Suoralinkitys hidastaa sivua, josta se on suoralinkitetty, koska sivu lataa silloin kaikki suoralinkitetyt kuvat. Suoralinkitystä voitaisiinkin sanoa sivu- ja kaistatilan varastamiseksi. Kuvan alkuperäinen omistaja on yleensä maksanut tilastaan, tai jos hänen sivunsa ovat jollakin ilmaispalvelimella, loppuu niiden kaista hyvinkin nopeasti. Esimerkkinä vaikkapa Websin "ruuhkautuminen", joka todellakin tarkoittaa sitä, että sivulla on ollut liikaa liikennöintiä ja on joutunut sulkemaan sivut hetkeksi. Se on varsin ikävää, vai mitä?

Muistattehan kuitenkin, että suoralinkitys ei ole rikos!


Miten voin lopettaa suoralinkittämisen? En saa kuvia sivuilleni, ellen suoralinkitä!

Voit tehdä ilmaisen albumin esimerkiksi Imguriin. Lataa kuvat, jotka olisit muuten suoralinkittänyt esimerkiksi täältä, Imguriin sen jälkeen kun ne on tallennettu omalle koneellesi [Omat tiedostot, Omat kuvatiedostot jne.]. Sitten kopioi kuvan uusi osoite sivuillesi kuvakoodiin, niin kuva näkyy ja se vie tilaa vain omalta Imgur-albumiltasi. Tämäkin on suoralinkitystä, mutta ei haittaa, koska käytät vain omaa tilaasi.


Saako Vikarusin/foto-vik.ru -sivuilta kopioida?

Lyhyesti sanottuna: Vikaruksen (http://www.foto-vik.ru/gallery.html) kuvia saa käyttää virtuaaliharrastuksessa, jos kuvia/niistä tehtyjä töitä ei myydä eteenpäin oikeaa rahaa vastaan.

Säännöt suomenenttuna:
"Arvoisa vierailija!
Voit käyttää kuviani referenssinä (mallina, esimerkkinä), jos et myy niitä oikeaa rahaa vastaan.
Virtuaaliharrastukseen! Minua ei haittaa, jos:
1. Hevosen karvaan on tehty muutoksia (eri väri, uusia tai poistettuja kuvioita)
2. Kuvista on tehty kollaasi - useita kuvia laitettu yhteen (eri taustalla tai eri hevosen värillä)
3. Käytät kuviani mallina piirrokselle tai maalaukselle.

Minua ei haittaa, jos kuvia myydään virtuaalirahaa vastaan, kunhan niitä käytetään edellä mainittujen sääntöjen mukaisesti. Kuvia ei saa käyttää sellaisenaan, jos niitä on rajattu!!! Ole hyvä ja kirjoita "this photo by Vikarus, www.foto-vik.ru" tai pidä tekijänoikeusmerkintäni kuvassa. Voit käyttää kuviani vapaasti piirroksiin/maalauksiin, mutta toivoisin, että jakaisit teoksesi kanssani: underline(a)inbox.ru"

Tuo "Not for use as is, not cut out (isolated)!!!" -kohta on hieman hankala ymmärtää, mutta tulkitsemme sen niin, että kuvia ei saa käyttää ilman tekijänoikeusmerkintää. Eli rajattua kuvaa, jossa copyt eivät näy, ei saa laittaa sellaisenaan esille ilman copy-tekstiä.

Venäjänkielisessä tekstissä lukee:
"Arvon vierailijat!
Jos piirrät tai teet tilaustöitä, voit käyttää kuviani täysin vapaasti, mutta pyytäisin sinua lähettämään kuvan valmiista työstä sähköpostiini.
Jos haluat ostaa kuvia tai tilata valokuvauksen, lähetä sähköpostia ja sovitaan asiasta."


Saako Slawikin/slawik.com -sivuilta kopioida?

Slawikin kuvia ei saa kopioida enää virtuaaliharrastukseen. Aikaisemmin kuvia on saanut vapaasti käyttää virtuaalihevosilla, mutta käytäntöä on muutettu eikä se ole enää luvallista. Christiane Slawik vastasi Käräytyksen lähettämään kyselyyn seuraavasti: "Sorry, but the usage of my photos for sim-games is not allowed anymore, because we had an obsessive abuse of it. Some people even SOLD our pictures to other players.". Suomeksi siis joku/jotkut ovat väärinkäyttäneet hänen kuviaan ja jopa myynyt kuvia muille harrastajille, jonka takia kuvien käyttäminen on nyt kielletty.


Saako Gál Ildikó/ildikogal.wixsite.com -sivuilta kopioida?

Gàl Ildikón kuvia saa käyttää virtuaalihevosilla seuraavien ehtojen mukaisesti:
- Gál Ildikón osoite täytyy olla linkitettynä sivulla, jossa kuvia käytetään.
- Kuvista ei saa poistaa copyright merkintää.
- Kuvia ei saa muokata.
- Sinun täytyy ilmoittaa Gàl Ildokólle joko sähköpostilla tai sivuilla olevan "contact me" lomakkeen kautta, jos otat kuvia käyttöösi.


Saako Webshotsista/Koirat.comista yms. kopioida?

Webshotsista ei saa kopioida, koska eri ihmiset lähettävät sinne kuviaan muiden katsottaviksi. Webshots tai Koirat.com ei siis omista kuvien copyrightia, vaan ihmiset, jotka ovat ne sinne lähettäneet. Webshotsin kuvat on tarkoitettu katsomiseen, ei suinkaan kopioimiseen! Tämä pätee hyvin moneen muuhunkin paikkaan. Kannattaa ottaa asioista selvää ennen kuin menee suin päin kopioimaan. Mikäli olet epävarma saako joltain sivulta kopioida kuvia voit hyvin kysyä sivustosta Käräytyksen vieraskirjassa tai laittaa sähköpostia Käräytyksen mailiin. Kannattaa myös katsoa Käräytyksen linkki lista sivustoista, joista löytyy kopioitavia kuvia.


Saako Wikipediasta kopioida?

Wikipediasta löytyvät kuvat käyttävät Creative Commons -lisenssejä. Kuvia siis saa kopioida, jos noudattaa lisenssin ehtoja. Tarkista lisenssi ja sen asettamat ehdot aina kopioidessasi kuvia!


Saanko ottaa kameralla kuvan lehdestä/televisiosta ja laittaa sen sivuilleni? Kuvahan on minun ottamani!

Et saa. Jos otat jonkun toisen ottamasta kuvasta kuvan kameralla, kuva ei ole sinun ottamasi, vaan olet kopioinut kuvan kamerallasi. Sama koskee elokuvia, animaatioita ja TV-sarjoja.


Mutta Fotosearchin kuvien takana lukee että "Copyright"! Niitä saa kopioida!

"Copyright" ei tarkoita samaa kuin "vapaasti kopioitava". Ja nämä copyright-merkinnät suojaavat kuvan laitonta kopioimista ja tarkoittavat, että kuvan todellakin omistaa joku. Jos siis näet jollain sivulla kuvan, jossa on vesileimana "Copyright", ja/tai Fotosearch, se on luvattomasti kopioitu ja siitä voisi ilmoittaa sähköpostilla.


Mutta siellä lukee että "Royalty Free"! Ne on siis Free, eli vapaita kopiointiin!

Royalty Free ei tarkoita että kuvat olisivat vapaasti kopioitavissa. Tämä termi tarkoittaa sitä, että kun kuvan on ostanut, niin sitä saa käyttää rajattomasti. Jos kuvat olisivat vapaasti kopioitavia, eivät ne varmasti maksasikaan mitään, eikö?


Saako täältä Käräytyksestä kopioida kuvia?

Käräytyksen kuvapankista saa kopioida kuvia vapaasti, kunhan lukee niille laaditun ohjeistuksen ja muistaa lisätä sivuilleen copyright merkinnät.


Olen kopioinut kuvani "epäviralliselta" kopiointisivulta, eli esim. Freewebsiin tehdyiltä sivuilta. Niistä sanottiin että ne ovat luvallisia.

Se, onko sivu ilmaispalvelimella, ei vielä varmuudella sano mitään kuvien laittomuudesta. Epäilyksiä se tietenkin herättää. Kannattaa katsoa, millaisia kuvia sivulla on tarjolla - jos kuvissa laukkaa kiiltäväturkkisia arabeja meren rannalla, voi olla hyvin todennäköistä että kuva on laittomasti sivulla. Ammattilaisten ottamat kuvat kyllä erottaa ns. tavallisten tallaajien ottamista kuvista. Nyrkkisääntönä voitaisiin pitää, että jos epäilet vähääkään kuvien olevan laittomia, jätät ne kopioimatta. Tällaisista sivuista voi myös ilmoittaa Käräytyksen ylläpidolle sähköpostitse tai vieraskirjassa, jotta voimme käydä tarkastamassa sivuston ja tarpeen tullen olla yhteydessä sitä ylläpitävään henkilöön ja/tai kuvien oikeisiin omistajiin.


Miten © -merkki tehdään?

Tapoja on monia. Voit tehdä copyright-merkin esimerkiksi näillä tavoilla:
- Painat Alt+1+8+4 TAI Alt+0+1+6+9. Kaikki pitää olla painettuna samaan aikaan jossain vaiheessa merkin tekoa. Tämä toimii parhaiten esimerkiksi foorumeilla ja sivuilla, joissa ei kirjoiteta HTML-koodilla.
- © toimii paikoissa, joissa kirjoitat sivuille HTML-koodia.
- Et tarvitse välttämättä merkkiä, riittää, että kirjoitat Copyright - PAIKAT TÄHÄN. Myös suluissa oleva c-kirjain, (c), on hyvä.


Mistä sitten saan kopioida?

Monilla sivustoilla on vapaasti kopioitavia kuvia tarjolla (melko kattavan listan löydätte Linkkejä kopiointisivuille- sivulta). Muita tapoja saada luvallisia kuvia sivuilleen on esim. ottaa kuvia itse, tehdä niitä (piirtää jne.), tai kysellä eri sivustojen pitäjiltä, olisiko sinun mahdollista käyttää heidän kuviaan sivuillasi tekijäinoikeusmerkintöjä ja linkkiä vastaan. Ota kuitenkin selvää, ovatko kuvat sivuston ylläpitäjän itse ottamia vai onko hän "keräillyt" niitä muilta sivustoilta. Lisäksi esimerkiksi oikeiden kennelien ja tallien pitäjät saattavat laittaa sivuilleen valokuvia kasvateistaan, jotka ovat toisten ihmisten omistuksessa, ja tällöin moni kuva on myös jonkun muun ottama. Näiden kuvien käytöstä tulisi erikseen neuvotella.


Paikkoja, joista usein kopioidaan, vaikka ei saisi

Käräytys - karaytys(a)outlook.com

Ulkoasu © Shady
Koodaus © Timberwolf
Kissakuva © Sarah L. Bishop, lisenssi
Hevoskuva © Philippe Dermine, lisenssi
Koirakuva © Alexandre Alacchi, lisenssi