Etusivu Orit Oriasema

Chillytwilly

Nimi Chillytwilly "Chili"
Rekisterinumero VH16-044-0139
Rotu, sukupuoli Holsteininhevonen, ori
syntymäaika 01.07.2016
Säkäkorkeus, Väri 164cm, Kimo
Omistaja Varjon, Shady (VRL-01930)
Kasvattaja GER evm
Painotus Estepainotteinen, GP
3v: 15.07.2016 - 4v: 25.07.2016 - 5v: 05.08.2016 - 6v: 15.08.2016 - 7v: 25.08.2016 - 8v: 05.09.2016 - 8v > satunnaisesti
RHLA-SG, KTK-III

Chillytwilly on saksalainen esteori. En tiedä mitä sinulle tulee mieleen kovatasoisesta orista jota kutsutaan nimellä "Chili", mutta varmastikaan kenenkään ei ole vaikea uskoa kyseessä olevan hieman pörhäkämpi tapaus...

Chili ei ole joka ihmiselle sointuva perhehevonen, vaan se sopii parhaiten pienen piirin hoitamaksi ja ratsastamaksi. Se saattaa olla hieman säpsy ja ennen kaikkea tempperamenttinen, mutta ilkeä ori ei ole tarkoituksella. Chilillä kestää hetki oppia luottamaan uuteen ihmiseen, mutta yrittää kyllä parhaansa kunhan tutuiksi on tultu. Hoidettaessa ori kannattaa kuitenkin sitoa kiinni, sillä levottomalla tuulella ollessaan saattaa herra hieman pyörähdellä ympäriinsä. Hoitotoimenpiteet sujuvat huoletta kunhan et jätä Chiliä liian pitkäksi aikaa yksin haahuilemaan!

Töihin lähdettäessä voi ori olla hieman malttamaton, mutta positiivinen asenne sillä on aina! Jo alkukäyntejä kävellessä meinaisi Chili harppoa kiinni gasellin, joten kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat avainsanat tämän selkään hypätessä. Käynti ei tosiaankaan ole Chilin vahvinta alaa, mutta muut ominaisuudet todellakin korvaavat sen. Chili on mielettömän taitava ratsu niin koulu- kuin estepuolellakin osaavissa käsissä. Sen mahtava ratsuhevosen rakenne taipuu vaikka minkälaisiin kiemuroihin aina vaativalle tasolle saakka. Esteitä ori sen sijaan ylittää huippukorkeuksien puitteissa. Chilin silmät kiiluvat kilpaa auringon kanssa kun se spottaa värikkäät puomit tolppineen kentällä. Esteradat ovat aina olleet sen intohimo, ja sen todellakin näkee ja tuntee! Chilillä on hieno hyppytyyli ja tekniikka hallussa, mutta yksi asia saattaa koitua sen kohtaloksi, ja se on sen vauhti. Suurin työ onkin siis orin pitelemisessä aloillaan, kaiken muun se hoitaa itse.

Niin paljon on Chili ehtinyt matkustelemaan elämänsä aikana että se tuntuu jo olevan sille perusarkeen kuuluva osa-alue. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut, sillä Varjoon tultuaan se keksi tavan peruuttaa sillalta alas lähes aina traileriin kiivetessään. Onneksi ongelma osoittautuikin vain lyhytaikaiseksi jekuksi, jonka se taisi hiffata uusien ihmisten kanssa. Kaverin kanssa Chili kulkee lunkimmin, mutta ainakin lyhyemmistä matkoista selviytyy myös omin neuvoin. Kisapaikalla ori saattaa keskittää huomionsa ylimääräisiin ja turhiin otsikoihin, mutta lähtöluvan soidessa ja ensimmäisen hyppynsä hypättyä ei Chili jää miettimään ylimääräisiä. Tiputuksista se voi ottaa hieman nokkiinsa, mutta onneksi sitä sattuu vain harvoin näin tarkkajalkaiselle oriille!

Luonne © Satunen

Kuvat © Bob Langrish
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Chili II

holst km 165cm evm

Chili

holst km 162cm evm

Choco

holst rn 169cm evm

Belladonna

holst km 163cm evm

Sandys Lady

holst m 170cm evm

Sandy

holst km 165cm evm

Lady Bianca

holst m 168cm evm

TwentyWendy

holst km 165cm evm

Tyres Boy

holst m 161cm evm

Tyre

holst km 163cm evm

Samantha

holst rn 162cm evm

Wendy

holst km 161cm evm

Dylan

holst rn 165cm evm

Gwen

holst km 168cm evm

s. 04.08.2016 - ori, Liebe's Chilly Jumper - Chillytwilly x Shokora's Good Jumper - om. Shady (VTR-01930)
s. 07.03.2017 - tamma, A.D. Chili Caramel - Chillytwilly x Vandal Caramel - om. Jannica (VRL-04799)
NÄYTÄ SUKUSELVITYS

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Itaque mihi non satis videmini considerare quod iter sit naturae quaeque progressio. Quod autem principium officii quaerunt, melius quam Pyrrho; Sed quae tandem ista ratio est? Cuius ad naturam apta ratio vera illa et summa lex a philosophis dicitur. Hoc loco tenere se Triarius non potuit. Sic vester sapiens magno aliquo emolumento commotus cicuta, si opus erit, dimicabit. Duo Reges: constructio interrete. Suam denique cuique naturam esse ad vivendum ducem.

Quod cum accidisset ut alter alterum necopinato videremus, surrexit statim. Quam nemo umquam voluptatem appellavit, appellat; At ille pellit, qui permulcet sensum voluptate. Qui est in parvis malis.

Kilpailee porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa
ERJ : 6881.64
Hyppykapasiteetti ja rohkeus : 3008.72
Kuuliaisuus ja luonne : 3872.92
Kilpailee tasolla 11
Maximi taso 10

NJ Näyttely tulokset VSN Näyttely tulokset Match Showt
20.04.2017 - Delmenhorst - Pt. Kati - irtoSert 00.00.0000 - Järjestäjä - Tuomari - Tulos 00.00.0000 - Järjestäjä - Tuomari - Tulos
Muut tilaisuudet
08.05.2017 - RHLA - 10+7+9+8½+6+6½+7½+10+9½ (82,222 %) Superior Grade
20.09.2017 - Hevoskantakirja - 16 + 16 + 16 + 18 = 66p. KTK-III

03.04.2017 Estevalmennus

Valmennettuani Wildeä ja Shadya kouluratsastuksessa annoin Shadyn hetken levätä ennen estevalmennusta. Estevalmennukseen Shady osallistui mukaan kimolla Chilillään. Chili liikkui jo alkuverryttelyjen aikana vauhdikkaasti ja heidän käännöksensäkin olivat vauhdikkaita, joten Shady joutui toistuvasti pidättelemään orin vauhtia. Oria tuntuivat myös innostavan Shadyn tauolla keskelle kenttää kasaamani esteet.

Ratsukon verryteltyä aloitimme hyppäämisen rakentamaltani 100 sentin pystyltä. Chili loikkasi esteen yli korkealta ja vauhdilla. Chilillä tuntui myös olevan hyppytyyli hallussa, joten sitäkään ei tarvitsisi sen enempää rassata. Nostin pystyn korkeutta 10 sentillä ja käskin ratsukon mennä pystyn ja sitä seuraavan lyhyellä sivulla olevan ristikon. Chili lähti vauhdilla liikkeelle ja pysty meni taas loistavasti yli. Pienellä ristikolla ongelmat tuntuivat ilmestyvän, sillä Chili läheni estettä niin pitkillä askelilla ja turhan kovalla vauhdilla, joten se joutui hyppäämään liian läheltä ristikkoa, vaikka Shady yritti ratsuansa suoristaa.

Ratsukko toisti pystyn ja ristikon vielä kerran paremmalla menestyksellä. Lopuksi ehdotin Chilille ja Shadylle neljän esteen aikarataa. Aluksi Shady pidätteli Chiliä enemmän ja keskittyi sen kanssa ristikon, pystyn, trippelin ja kahden sarjan puhtaaksi vetämiseen. Aika ei ollut kaikkein imartelevin, mutta toisella kerralla Shady antoi Chilin suorittaa radan suuremmalla tuntivauhdilla ja aika oli huomattavasti parempi. ”Loppuverkat saatte suorittaa itsenäisesti, mutta sen verran mun on pakko todeta, että sulla on allasi todella potentiaalinen estehevonen, jonka kanssa ei ole vauhdista ongelmaa”, kommentoin Shadylle ennen lähtöäni.

© Valmentaja Nicky

14.03.2017 Estevalmennus

Aloitimme valmennuksen Shadyn ja Chilin kanssa ja ihan perus jumppasarjasta joiden esteiden korkeutena oli 70cm. Shady ratsasti Chilin hyvin lähelle ensimmäistä estettä, jonka vuoksi Chili ei ehtinyt nostaa jalkojaan ja puomi kolahti alas, mutta loput kolme estettä ylittyi helposti. Tehtävä toistettiin molempiin suuntiin, jotta saatiin tasapainoinen treeni. Seuraavaksi oli tarkoitus hypätä lävistäjällä olevaa okseria, jonka korkeudeksi laitoin metrin. Esteelle täytyi lähestyä hieman vinosti, mutta se ei näyttänyt tuottavan ongelmia tälle ratsukolle. Chili odotti aina, että Shady antoi käskyn hypätä ja ori hyppäsikin erittäin nätisti. Tiputin okserista toisen puomin pois ja tarkoituksena oli vaihtaa laukkaa esteen päällä. Ensimmäisellä hypyllä laukka ei vaihtunut, mutta uusintayrityksillä laukat vaihtuivat aina. Myös pääty-ympyrälle oli rakennettu este, jota ratsukko sai seuraavaksi ruveta hyppäämään. Tarpeeksi isolla ympyrällä, esteelle lähestyminen oli melkein suora joten haastetta tässä ei kovinkaan paljon ollut. Seuraavaksi ratsukko sai tulla näitä esteitä radan muodossa, aloittaen ympyrällä olevalla esteellä jatkaen kohti lävistäjää ja siitä jumppasarjaa jonka olin muuttanut normaaliksi sarjaksi. Laukka vaihtui erittäin nätisti lävistäjän esteellä ja siitä he jatkoivat kohti sarjaa. Sarjan viimeisen esteen puomi kuitenkin kolahti maahan, liiallisen laukka-askeleen vuoksi. Seuraavalla yrityksellä askeleet sopivat välikköön ja puomit pysyivät paikallaan. Nostin vielä radan korkeuden reiluun metriin ja ratsukko suoritti sen ongelmitta. Loppuverkan he saivat tehdä itsenäisesti.

© Valmentaja rritu

31.03.2017 Estevalmennus

Tänään oli vuorossa Chilin ja Shadyn estevalmennus. En ollut ennen käynyt Varjon oriasemalla valmentamassa, mutta paikka osoittautui oikein hyväksi puitteiltaan. Kokosin esteradan ratsukon tehdessä itsenäistä verkkaa. Mukaan oli tulossa ainakin haastavia reittejä, tiukat kaarteet uusintaradan tyylisesti sekä muutenkin tarkkuutta vaativia tehtäviä, joissa ratsukolla oli aiemmissa kisoissa ollut ongelmia. Tänään treenattaisiin matalemmalla tasolla tekniikka kuntoon ja lopuksi pari pääsisi tulemaan muutaman esteen omalla korkeudellaan. Käynti ja raviverryttelyn jälkeen Shady sai työstää oria vielä hieman muodossa tehden voltteja, ympyröitä, siirtymisiä käyntiin ja laukkaan sekä muutamat peruutukset. Ori vaikutti yhteistyöhaluiselta ja verkkaa oli ilo seurata.

Kaikki askellajit läpi käytyämme he saivat tehdä puomityöskentelyä ensin ravissa kaarevalla uralla ja sen jälkeen ympyrällä kahden laukkapuomin kanssa. Kääntyminen näytti tosiaan tuottavan päänvaivaa, mutta huolellisella ulko-ohjan tuella ori saatiin kyllä neuvoillani kääntymään puomeille ihan kohtalaisesti. Esteradan korkeus oli alkuhyppyjen jälkeen noin 90cm ja pari helpompaa lähestymistä nostin metriin, ne olivat vielä tälle ratsukolle kuitenkin helppoja korkeuksia. Mitään täydellistä suoritusta ei haettu tänään, vaan siistiä ratsastusta ja hyvät tiet, joista sai muistuttaa melko paljon, samoin katseesta. Lopuksi otettiin radan viimeiset kaksi estettä vielä suhteutetulla välillä korotettuna ensin 140 senttimetriin ja sitten vielä sinne 160 senttimetriin. Hieman epävarmaa oli hyppääminen jo noin isolla esteellä, mutta kunnialla kuitenkin selvisitte ylitse ja sitten olikin hyvä lopetella muutamien kavalettijumppien jälkeen ravailuun pidemmällä ohjalla ympyröitä tehden.

© Valmentaja Jannica

11.03.2017 Estevalmennus

Tänään oli vuorossa Shadyn ja Chilin estevalmennus. Ratsukko aloitti verryttelemällä puomeilla ja kavaleteilla. Chili liikkui kivan energisesti, mutta silti rauhallisen rennosti. Liikkeet olivat letkeitä ja hevonen vaikutti taipuisalta.
Hyppääminen aloitettiin pitkällä sivulla olevalla sarjalla. Chili odotti ratsastajansa apuja tarkasti ja kuunteli niitä, joten tahti oli tasaisen rauhallinen ensimmäistä estettä lähestyttäessä. Muutama metri ennen estettä Chili ampaisi hieman vauhtia ja ponkaisi sitten vähän liioitellunkin korkealle, mutta ainakaan ei puomi pudonnut! Sarjan väliin olin laskenut neljä laukka-askelta, ja niin siihen tulikin, tosin Shady sai ottaa vähän rajummin Chiliä kiinni esteiden välissä. Toisella kerralla sarja sujui hallitummin, vaikka ori protestoikin hieman Shadyn pidättelyjä.
Seuraavaksi hypättiin rataa. Rataan kuului seitsemän estettä, oli tavallisia pystyjä, oksereita sekä myös vähän erikoispia esteitä, joiden alle oli laitettu pelokkeiksi portteja, tötteröitä ja muuta tavaraa. Chili tosin ei välittänyt “pelokkeista” vähääkään, tuskin huomasikaan niitä. Tämä oli tietysti kuitenkin positiivinen asia. Lähestymiset esteille olivat hyviä ja hyvin valmisteltuja. Pääsääntöisesti myös hyppykohdat olivat sopivia, muutama ehkä hitusen pohjaan tullutta hyppyä ei kuitenkaan haitannut. Chilin hyppy näytti kivan voimakkaalta, mutta kuitenkin kevyeltä, se suorastaan liiti esteiden yli. Korkeus ei tuottanut sille minkäänlaisia vaikeuksia, se hyppäsi esteen kuin esteen suurella ilmavaralla. Ratsastajalle jäi tehtäväksi vain ohjata hevonen esteelle ja pysyä kyydissä. Ja toisaalta myös pidätellä hevosta, se otti välillä pieniä spurtteja kaarteissa, joka yllätti ratsastajankin. Kaikenkaikkiaan valmennus sujui kuitenkin erittäin hyvin!

© Valmentaja Vivian

Webdesign © Shady
Slideshow kuvat © if winter ends, cc, Blake Hall, cc, Rezwan Noor, cc, Thomas, cc
Tämä on virtuaalitalli, this is a sim game stable