Etusivu Orit Oriasema

Fiasko

Nimi Fiasko
Rekisterinumero VH16-018-1571
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori
syntymäaika 01.01.2016
Säkäkorkeus, Väri 160cm, Vaaleanrautias
Omistaja Varjon, Shady (VRL-01930)
Kasvattaja FIN evm
Painotus Koulupainotteinen, Prix St. Georges
3v: 01.07.2016 - 4v: 01.08.2016 - 5v: 01.09.2016 - 6v: 01.10.2016 - 7v: 01.11.2016 - 8v: 01.12.2016 - 8v > satunnaisesti
RHLA-FC

Yleisluonteeltaan Fiasko on rauhallinen ja kiltti hevoskaveri, joka saattaa kumminkin koettaa onneaan karkaamalla satunnaisesti raolleen jätetystä karsinanovesta tai huonosti kiinnitetystä tarhan portista. Se ei kumminkaan lähde viilettämään pitkin kyliä, mutta kiinnisaaminen on aina oma operaationsa. Siksi kannattaakin aina muistaa laittaa karsinanovi kunnolla säppiin sekä tarkastaa tarhan portit. Pelkässä lanka-aituuksessa Fiasko ei pysy. Hevosen voi aivan hyvin hoitaa karsinassa irrallaan tai käytävällä molemmin puolin kiinni, vaikka vieressä olisikin hameväkeä. Joskus se saattaa näppiä hihanvarresta tai kuoputtaa etujalallaan, mutta se on aivan harmitonta. Pieni ärhennys auttaa asiaa aina kummasti. Fiaskoa käsiteltäessä on kumminkin aina hyvä muistaa olla tarkkaavainen, sillä onhan se omistajansa kruununjalokivi!

Taluttaessa Fiaskolle laitetaan varmuudeksi kettinkinaru leuan ali, koska se saattaa kiljahdella muille hevoskavereilleen ja pyrkiä päästä seurustelemaan niiden kanssa. Voimakas orihevonen kun siinä tapauksessa vie taluttajaansa kuin kuoriämpäriä ja siinä voi saada aikaiseksi isonkin onnettomuuden. On tärkeää muistaa pitää hevonen aina vierellä ja vähän ennakoida tapahtumia, se kun tämän kanssa onnistuu. Luonteensa puolesta Fiasko on aina saanut kovasti hyvää palautetta sen rauhallisuudensa vuoksi ja tästä onkin kiittäminen hyvää sukulinjausta sekä kasvattajan hienoa työtä opettamisessa ja käsittelyssä. Tallitoverit nauravatkin minulle, kun nassutan hevoselleni ja paijailen sen kaunista, paksua kaulaa. Fiasko muuten pitää siitä, kun sen otsaa ja korvien taustaa rapsuttelee! Nassutettavana ja harjattavana ori seisoisi vaikkapa päivät läpeensä.

Kun jotkin asiat sujuvat kuin rasvattu, niin on toisissa asioissa petrattavaa. Ratsuna Fiasko ei ole enää niinkään rauhallisuuden perikuva kuin käsiteltäessä, sillä se on melko hätäinen eikä jaksaisi kauheasti keskittyä yhteen asiaan. Se on kumminkin herkkä ratsastettava ja kevyt avuille, mutta sen kärsivällisyys loppuu hyvin nopeasti mikä ei ole se ominaisin piirre kouluratsulle. Ratsastajalta vaaditaankin kylmiä hermoja ja taitavuutta, jotta Fiaskon saa kuuntelemaan ja tekemään yhden asian kerralla kunnolla loppuun asti. Omatahtoinen ratsu saattaa joskus kouluharjoituksia tehdessä kääntyä uralla ympäri ja suunnistaa ratsastuskentältä pois. Ihanteellinen ratsastaja Fiaskolle onkin määrätietoinen ja ennakoiva henkilö. Sen liikkeissä ei kumminkaan ole moitittavaa! Ne ovat hyvin lennokkaat ja kevyet näin massiiviselle ratsulle ja se onkin vain edukseen, kun Fiaskon saa tekemään kunnolla töitä.

Esteratsastus ei ole Fiaskon vahvimpia puolia johtuen siitä, että sen suku on jalostettu oikeastaan kouluratsupuolelle. Vaihtelun vuoksi Fiaskon kanssa on kumminkin silloin tällöin kiva tehdä estehyppelyitä ihan takapään vahvistamisenkin vuoksi. Innostuessaan esteillä saattaa Fiasko joskus ryöstää ja viilettää ratsastushallia ympäriinsä koetellen ratsastajansa tasapainoa. Esteitä hyppiessä onkin hyvä pitää kokoajan tuntuma ratsuun ja sen kyllä tuntee, kun orilla naksahtaa ryöstämisvaihde päälle. Maastoillessa Fiasko ei ole niin varma, että sen voisi päästää kenen kanssa tahansa ihailemaan maisemia. Se on melkoinen arkajalka hiekkateillä ja pelkääkin aivan pieniä asioita, joista suurinosa kylläkin liikkuu tämän hevosen mielikuvituksessa. Rohkaiseva ratsastaja saa Fiaskon kulkemaan rennostikin maastoillessa ja pystyy aivan huoletta päästää sen laukkailemaan metsäaukioilla. Voisikin sanoa, että Fiaskon kanssa ratsastaessa on "hyvä pysyä ajanhermoilla".

Luonne © Kemiina

Kuvat © Shady
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Suivari

sh rt 162cm evm

Saituri

sh rt 160cm evm

Saivartelija

sh rt 162cm evm

Suutarinna

sh rt 159cm evm

Riitasointu

sh rt 160cm evm

Mielensäpahoittaja

sh rt 162cm evm

Pandoora

sh rt 158cm evm

Selma

sh rt 158cm evm

Ärräpää

sh rt 162cm evm

Viikatteenkantaja

sh rt 160cm evm

Tähkäpää

sh rt 159cm evm

Sadetyttö

sh rt 157cm evm

Tuskanpoika

sh rt 160cm evm

Sateentuoja

sh rt 160cm evm

s. 00.00.0000 - ori, Katastrofi/Selkäsauna - Isä x Emä - om. Shady (VTR-01930)
NÄYTÄ SUKUSELVITYS

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Itaque mihi non satis videmini considerare quod iter sit naturae quaeque progressio. Quod autem principium officii quaerunt, melius quam Pyrrho; Sed quae tandem ista ratio est? Cuius ad naturam apta ratio vera illa et summa lex a philosophis dicitur. Hoc loco tenere se Triarius non potuit. Sic vester sapiens magno aliquo emolumento commotus cicuta, si opus erit, dimicabit. Duo Reges: constructio interrete. Suam denique cuique naturam esse ad vivendum ducem.

Quod cum accidisset ut alter alterum necopinato videremus, surrexit statim. Quam nemo umquam voluptatem appellavit, appellat; At ille pellit, qui permulcet sensum voluptate. Qui est in parvis malis.

Kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa
KRJ : 4018.41
Kuuliaisuus ja luonne : 2042.96
Tahti ja irtonaisuus : 1975.45
Kilpailee tasolla 8
Maximi taso 7

Näyttely tulokset Match Showt
24.04.2017 - Veeran yksityistalli - t. dookie - Ridden RCH (16p)
17.04.2017 - Niinivaaran - t. aksu - HY
00.00.0000 - Järjestäjä - Tuomari - Tulos
Muut tilaisuudet
08.05.2017 - RHLA - 3½+9+8+9+5+9+3+9½+5 (67,778 %) First Champion

14.03.2017 Kouluvalmennus

Saavuin Varjon oriasemalle valmentamaan Shadya sekä tämän suomenhevosta Fiaskoa. Ratsukko odotteli valmiina kentällä saavuttuani paikalle. Aloitimme valmennuksen ravaillen ja tehden paljon erinlaisia taivutustehtäviä niin ympyröillä kuin kiemuraurilla. Fiasko ei alkuun tahtonut yhtään kuunnella Shadyn apuja, vaan rynni niiden läpi ilman kontaktia. Otin ratsukon pääty-ympyrälle työskentelemään ensin käynnissä. Ratsukko sai väistättää takapäätä ja sen jälkeen suurentaa ympyrää väistättämällä koko ratsua. Tehtävä sujui alkuun hieman tahmeasti, sillä Fiasko oli sitä mieltä, että tänään ei työskennellä. Shadyn napakan ratsastuksen avulla alkoi ratsu pehmetä ja työskentely sujua. Oli aika siirtyä koko uralle.

Ratsukko sai tehtäväkseen väistättää ravissa takaosaa suoralla uralla, joka tuntuikin olevan aika hankalaa. Fiasko olisi halunnut mennä kovempaa ja suoraan, mutta Shady taas ei. Shady tuntuu tuntevan ratsunsa erittäin hyvin, sillä ori päätti tehdä täyskäännöksen kesken väistön, mutta Shady osasi ennakoida asian ja sai pidettyä suunnan suunilleen oikeana. Pienen ratsastaja ratsu neuvottelun jälkeen tehtävä alkoi sujua taas hienosti, joten toistettiin se myös toiseen suuntaan. Seuraavaksi tehtävänä oli saada tasainen ja hyvä tempoinen laukka. Ensimmäinen nosto oli todella energinen ja Fiaskosta tuli melkoinen selkärangaton mato. Ori kiemurteli joka suuntaan, vaikka Shady yritti pitää suorassa. Käskin heidän ottaa raviin ja hieman rauhallisemman noston, joka tuottikin tulosta. Shady sai puolipidätteillä Fiaskosta irti oikein nätin ja tasaisen laukan. Toistettiin tehtävä toiseenkin kierrokseen, jolloin jo ensimmäisellä nostolla laukasta tuli se mitä haettiin.

© Valmentaja rritu

11.03.2017 Kouluvalmennus

Shadyn ja Fiaskon kouluvalmennuksen aiheena oli pohkeenväistöt. Olin kuullut Fiaskon olevan helposti kyllästyvää sorttia, joten pohkeenväistöjen lisäksi olin suunnitellut tunnille myös muita tehtäviä. Valmennus lähti kuitenkin käyntiin oikein hyvissä merkeissä!
Käynnissä pohkeenväistöt sujuivat ihan kivasti. Fiasko liikkui tarmokkaasti, välillä tosin liiankin hätäisesti. Lisäsinkin tehtävään volttien ja ympyröiden tekemistä ravissa, jotta ori ei kyllästyisi aivan kokonaan. Se ilmeisesti toimi, sillä hevonen alkoi selvästi liikkumaan paljon energisemmin. Se kuunteli tarkasti ratsastajansa apuja ja vaikutti hyvin herkältä ratsastaa. Tässä vaiheessa huomasin myös orin omaavan hyvin kauniit liikkeet!

Raviväistöt eivät aluksi oikein ottaneet onnistuakseen, Fiasko oli aivan liian hätäinen ja kompasteli jalkoihinsa. Meni aikansa saada väistöt sujumaan, mutta toistojen kautta saatiin aikaan vähintäänkin kelvolliset väistöt. Fiaskoa sai myös motivoida paljon esimerkiksi käyntitauoilla, kun se oli suorittanut hyvän pohkeenväistön ja myös muilla tehtävillä; ratsukko teki muun muassa avotaivutuksia välissä. Ratsastaja sai kyllä pysyä todella määrätietoisena saadakseen orin toimimaan haluamallaan tavalla!

Lopputunti työskenneltiin sitten jotain aivan muuta, kuin väistöjä. Avot olivat sujuneet ratsukolta aikaisemmin niin kivasti, joten teetin heille sitten niitä. Tehtävä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tehdä avoa pitkän sivun puoleen väliin, josta käännyttiin keskiympyrälle. Ympyrän jälkeen jatkettiin sivun loppuun sulkutaivutusta. Kummassakaan taivutuksessa ei ilmennyt juuri mitään ongelmaa, jotain pientä viilattavaa jotka saatiin kyllä kitkettyä pois. Kokonaisuudessaan valmennus sujui ihan mukavasti, ratsukon molemmat osapuolet saivat kyllä olla tyytyväisiä itseensä!

© Valmentaja Vivian

Webdesign © Shady
Slideshow kuvat © if winter ends, cc, Blake Hall, cc, Rezwan Noor, cc, Thomas, cc
Tämä on virtuaalitalli, this is a sim game stable