Etusivu Orit Oriasema

Kaunon Iskunkiertokuja

Nimi Kaunon Iskunkiertokuja "Kujo"
Rekisterinumero VH17-018-1535
Rotu, sukupuoli Suomenpienhevonen, ori
syntymäaika 18.08.2017
Säkäkorkeus, Väri 143cm, musta
Omistaja Varjon, Shady (VRL-01930)
Kasvattaja rukkanen, Kaunovaara
Painotus & taso Koulupainotteinen, VaB
3v: 20.08.2017 - 4v: 01.09.2017 - 5v: 10.09.2017 - 6v: 20.09.2017 - 7v: 01.10.2017 - 8v: 10.10.2017 - 8v > satunnaisesti
-

Kujo, uljas ja ylväs suomiori tietää asemansa - siis omasta mielestään. Kujo on itsenäinen ja isoegoinen hevonen, jonka saappaisiin ei kuka tahansa pysty astumaan. Kaiken kaikkiaan ori tarvitsee määrätietoisen ja pelottoman käsittelijän.

Kujo on selkeästi oman tarhaus ja laidun porukkansa johtaja hahmo, eikä ori lähde sisälle ennen alamaisiaan. Mustan suomalaisen perässä saa siis juosta tovin jos sen haluaa sisälle ennen muita hevosia, tai ylipäätään ollenkaan. Mikäli tämän orin on kuitenkin onnistunut kytkemään kiinni narun päähän kannattaa suosiolla tunkea riimunnaru sen suuhun ja varmuuden vuoksi vielä turvan ympärille - Mikäli Kujo ei ole siihen mennessä poistunut paikalta. Taluttamisen tapaan myös lastaaminen tuottaa päänvaivaa ihmisille, sillä Kujon ego ei todellakaan mahdu ahtaaseen koppiin. Toisin sanoen pitkistä hermoista ei ole tämän yksilön kanssa haittaa. Kengittäminen on Kujolle kirosana - “Minunhan kavioihini ei kukaan tohelo koske!” Ja lähestulkoon sama meno jatkuu raspauksessa ja eläinlääkärin tutkimusten aikana.

Hoitaessa Kujo kannattaa sitoa käytävälle, ellei välttämättä halua litistyä karsinan seinää koristamaan. Harjaaminen on orin mieleen vain hetken, kunnes se kyllästyy ja esittelee pahoja tapojaan - Kuopiminen, edestakaisin heiluminen ja näykkiminen on suomipojan osaamisalaa. Kavioiden puhdistaminen on varsinainen operaatio, sillä Kujon jalat ovat nauliintuneet kiinni maahan. Hoitamisen jälkeen orin jokseenkin ystävällinen ilme vaihtuu äksyksi ja syyttäväksi, sillä satuloiminen ei todellakaan ole hevosen mieleen. Kesken kaiken pukittaminen, seinien potkiminen tai uhkaava hirnuminen ei ole mitään uutta Kujolta. Kun villihevonen on satuloitu on suitsimisen vuoro, joka puolestaan sujuu jo helpommin - siis jos hevosen suun saisi auki.

Kentällä Kujo on laiskan puoleinen, ainakin aluksi. Orilla on näyttävä liike ja ryhdikkäät askeleet, mutta niitä se näyttää vain oikein pyydettäessä. Kujo ei ole aloittelijoiden ratsu, sillä se vaatii ratsastaja joka osaa rohkeasti pyytää ja käskeä. Kujon askeleet eivät ole helpoimmat mahdolliset istumisen kannalta, mutta kun tarpeeksi harjoittelee alkaa selässä istuminen tuntua jo mukavalta. Laukassa Kujon vahva luonne tulee taas esiin. Toisinaan ori puree hampaansa kiinni kuolaimeen ja rallittaa pitkin kenttää, kun taas toisinaan suomipoika kieltäytyy kääntymästä pois suoralta uralta. Esteillä Kujolla on vauhti kohdallaan. Ori on vahva liikkeinen ja turhan innokas hyppääjä. Jo pienet esteet saavat orin kuumaksi ja villiksi ratsuksi. Esteillä orin takapuolikin lentelee turhan usein ilmassa. Kujolla on vahva imu esteelle, jonka vuoksi selässä on hyvä keikkua joku joka osaa suomiratsua hillitä, edes hieman. Erikoisesteillä ei ole Kujoon mitään vaikutusta. Kaasupohjassa ja jarrut hukassa kuvaavat hyvin mustan orin esteiden ylittämistä.

Maastossa Kujo on taas johtaja elementissään, se ei voi sietää jonon hännillä keikkumista. Kujo on maastossa varmajalkainen, eikä ori pelkää juuri mitään. Ryteikkö, suoalue tai mikään muukaan ei estä tämän kauramoottorin kulkemista. Hiekkatiellä, pellolla tai vahvalla alustalla Kujoa saa pidättää huolella, sillä suomipoika nauttii villiyden tunteesta. Se rakastaa maastossa laukkaamista, ja toisinaan hidastaminen on hevoselle täysin vieras ilmaisu.

Luonne © Hunter

Kuva © Suomen Hippos /Pirje Fager-Pintilä
Kyseessä on virtuaalihevonen!

Iskunvarjelus

sph hprn 141cm

Varjelus

sph hprn 142cm evm

Kuolemanvarjelukset

sph hprn 144cm evm

Liekkiliisa

sph rn 143cm evm

Iskun-Lissu

sph m 145cm evm

Isku

sph m 146cm evm

Lisbeth

sph m 142cm evm

Hamahelmisimpukka

sph m 144cm

Takametsän Maahinen

sph m 145cm

Yönmusta Verjsiipi

sph m 144cm evm

Kinttupolun Metsämansikka

sph tprt 147cm evm

Hamahelmetär

sph trn 145cm evm

Spontaani Yövintiö

sph m 145cm evm

Hamasimpukka

sph m 146cm evm

s. 00.00.0000 - ori, - Isä x Emä - om. Shady (VTR-01930)
NÄYTÄ SUKUSELVITYS

isä Iskunvarjelus

isänisä Varjelus

isänisänisä Kuolemanvarjelukset

isänisänema Liekkiliisa

isänemä Iskun-Lissu

isänemänisä Isku

isänemänemä Lisbeth

emä Hamahelmisimpukka

emänisä Takametsän Maahinen on pieni reipas ori, joka on pärjännyt hienosti estekentillä. Ori on jättänyt jälkeläisilleen isoa luonnetta ja pientä kokoa. Isänsä varsoista Maahinen oli ensimmäinen.

emänisänisä Yönmusta Verjsiipi tunnettiin naapurustossa sen karkureissuista. Pientä mustaa oria oli lähes mahdotonta saada kiinni, se meni aidoista ali tai läpi niin halutessaan. Siipiveikoksi kutsuttu ori oli kovasti tammojen perään, joten karatessaan se löysi tiensä monet kerrat naapurilaitumille tammojen joukkoon. Orille syntyi varsoja niin suomenhevostammoista kuin poneista ja lämminverisistä. Tammojen omistajat eivät tätä pientä mustaa oria juurikaan arvostaneet, joten se jouduttiin lopulta ruunaamaan. Siipiveikko jätti jälkeensä 13 varsaa, joista 7 oli suunniteltuja.

emänisänemä Kinttupolun Metsämansikka

emänemä Hamahelmetär

emänemänisä Spontaani Yövintiö

emänemänemä Hamasimpukka

Isänpuolen sukuselvitys © - Emänpuolen sukuselvitys © rukkanen

Kilpailee porrastetuissa kouluratsastuskilpailuissa
KRJ : 1877.05
Kuuliaisuus ja luonne : 848.84
Tahti ja irtonaisuus : 1028.21
Kilpailee tasolla 5
Maximi taso 5

Ei vielä muita saavutuksia

NJ Näyttely tulokset Villit näyttelyt & Match Showt
00.00.0000 - Järjestäjä - Tuomari - Tulos 00.00.0000 - Järjestäjä - Tuomari - Tulos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Itaque mihi non satis videmini considerare quod iter sit naturae quaeque progressio. Quod autem principium officii quaerunt, melius quam Pyrrho; Sed quae tandem ista ratio est? Cuius ad naturam apta ratio vera illa et summa lex a philosophis dicitur. Hoc loco tenere se Triarius non potuit. Sic vester sapiens magno aliquo emolumento commotus cicuta, si opus erit, dimicabit. Duo Reges: constructio interrete. Suam denique cuique naturam esse ad vivendum ducem.

© Valmentaja

Webdesign © Shady
Slideshow kuvat © if winter ends, cc, Blake Hall, cc, Rezwan Noor, cc, Thomas, cc
Tämä on virtuaalitalli, this is a sim game stable