OPAS: Tekijänoikeudet virtuaalikenneleissä

Teksti © Lansu_

Mitä tarkoittaa tekijänoikeus?

Tekijänoikeudella tarkoitetaan tekijän yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tekijänoikeuden vuoksi muut eivät saa käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa teoksen ilmiasua eli toteutustapaa, mutta sen sijaan ideat ja ajatukset tai teoksen sisältämä tieto ja teoria eivät kuulu tekijänoikeuden piiriin. Virtuaalikoiraharrastajan kannalta keskeisimpiä tekijänoikeuden piiriin kuuluvia teoksia ovat valokuvat, ulkoasujen grafiikat ja kirjalliset teokset. Huomaathan, että tekijänoikeus suojaa ulkoasujen grafiikoita, mutta ei HTML-koodeja. (Lähteet: Tekijänoikeus.fi, Virtuaaliwiki ja Wikipedia)

Lisätietoa tekijänoikeudesta löydät Tekijänoikeus.fi-sivustolta ja virtuaalikoiraharrastajien ylläpitämästä Käräytyksestä.

Miten tekijänoikeus tulee huomioida virtuaalikoiraharrastuksessa?

Jokaisen virtuaalikoiraharrastajan on syytä tietää, että muiden ottamia valokuvia ei saa käyttää virtuaalikennelissä ilman kuvaajien antamaa suostumusta. Myös esimerkiksi muiden tekemien grafiikoiden, koirien luonnekuvausten ja kennelin tekstien kopioiminen luvatta on kiellettyä.

Virtuaalikoiraharrastuksen maine on kärsinyt erityisesti valokuvien luvattoman käytön vuoksi. Virtuaalikoiraharrastuksen alkuaikoina harrastajaporukka koostui pitkälti nuorista tytöistä, lapsista, jotka eivät tienneet tekijänoikeuden olemassaolosta. Tämä johti siihen, että monet käyttivät virtuaalikenneleissään oikeiden kenneleiden sivuilta ilman lupaa kopioituja kuvia.

Luvaton valokuvien käyttö on nyttemmin vähentynyt, koska tekijänoikeustietoa on levitetty virtuaalikennelharrastajien keskuudessa ja tekijänoikeusopetus on lisääntynyt myös kouluissa. Valitettavasti yksittäisiä luvattomia käyttöjä tulee silti edelleen ilmi. Virtuaalikoiraharrastajat tiedostavat kuitenkin ongelman, pyrkivät aktiivisti taistelemaan sitä vastaan ja tuomitsevat valokuvien luvattoman käytön.

Miten hankin virtuaalikoirilleni kuvat tekijänoikeutta kunnioittaen?

Voit hankkia virtuaalikoirillesi kuvia esimerkiksi pyytämällä lupia muiden ottamiin valokuviin, valokuvaamalla itse, piirtämällä itse tai pyytämällä muita piirtämään kuvia.

Valokuvien pyytäminen oikeilta koiraharrastajilta oli pitkään suosituin tapa hankkia kuvia. Kuvalupapyyntöjä voi lähettää sekä suomalaisille että ulkomaalaisille koirankasvattajille. Monien suomalaisten kasvattajien sivuilla lukee kuitenkin, että kuvia ei luovuteta virtuaalikenneleille. Ulkomaisia kasvattajia tulee luonnollisesti lähestyä englanniksi tai heidän äidinkielillään. Apua vieraskielisten kuvalupapyyntöjen laatimiseen saa Karvaturrit-foorumilla. Kuvalupapyynnössä kannattaa varsinaisen pyynnön lisäksi vähintäänkin esitellä itsensä, kertoa lyhyesti virtuaalikoiraharrastuksesta sekä kysyä millä tavalla kuvaaja haluaisi tekijänoikeudet merkittävän kuvien yhteyteen. Tietoa tekijänoikeuksien merkitsemisestä on hieman alempana.

Virtuaalikoiraharrastajien itseottamien kuvien käyttö on nykyään kuvalupakyselyiden ohella toinen yleisimmistä tavoista hankkia kuvia virtuaalikoirille. Harrastajat kiertävät erityisesti näyttelyissä kuvaamassa koiria. Toiset harrastajat lahjoittavat tai ”myyvät” ottamiaan valokuvia muille virtuaalikoiraharrastajille. ”Myyminen” tapahtuu yleensä vaihtamalla valokuvia vaikkapa toisen osapuolen valokuviin, ulkoasuihin tai teksteihin.

Vapaasti kopioitavien kuvien käyttö on yleistynyt erityisesti viime vuosina. Erilaisia vapaasti kopioitavia kuvia sisältäviä sivustoja löytyy Internetistä runsaasti. Kyseisten kuvien käyttö edellyttää sivuston ylläpitäjän tai kuvien ottajien asettamien vaatimusten noudattamista. He voivat esimerkiksi asettaa rajoituksia kuvien muokkaamiselle, esittää vaatimuksia tekijänoikeuksien merkitsemistavoista tai vaatia ilmoittamaan, jos ottaa kuvia käyttöön. Tutustu aina huolellisesti kuvien käyttöön liittyviin ohjeisiin ja vaatimuksiin. Vapaasti kopioitavien kuvien kanssa kannattaa myös olla hieman varovainen: pyri varmistumaan, että kuvat ovat varmasti luvallisia.

Piirrettyjen kuvien käyttö muodostaa oman virtuaalikoiraharrastajaporukkansa. Piirroskuvia voi piirtää itse tai niitä voi pyytää muilta virtuaalikoiraharrastajilta palkkaa vastaan. Palkkana voi olla esimerkiksi piirros, valokuva, ulkoasu tai teksti. Huomaathan, että myös piirroskuvat kuuluvat tekijänoikeuden piiriin: piirroksia ei saa käyttää virtuaalikoiralla ilman piirtäjän antamaa lupaa. Piirroskoirille on omat näyttelynsä ja ne voivat kilpailla käyttölajeissa valokuvallisten tapaan.

Virtuaalikoiralla ei ole pakko olla kuvaa, jos ei halua osallistua näyttelyihin tai luoda koiralle ulkomuotoa kuvan avulla. Kuvattomat virtuaalikoirat voivat kilpailla käyttölajeissa ja valioituakin useissa niissä siinä missä valokuvalliset tai piirroskuvalliset toverinsa.

Kuinka merkitsen tekijän lainaamieni kuvien yhteyteen?

Virtuaalikoirien parissa on tapana merkitä valokuvaaja, piirtäjä, ulkoasun tekijä tai tekstin kirjoittaja on yleensä tapana merkitä teoksen yhteyteen, jos kyse on lainatusta teoksesta. Teosten alkuperäisiltä tekijöiltä kannattaa kysyä miten he haluavat tekijänoikeuksien merkittävän.

Yleisin tapa lienee laittaa teoksen alapuolelle copyright-merkki, teoksen tekijän nimi ja sähköpostiosoite:

©Matti Meikäläinen

Oikeilta kasvattajilta lainattujen kuvien alle laitetaan perinteisesti copyright-merkki, kennelin nimi ja kotisivujen www-osoite:

©Kennel Esimerkin

Teoksen tekijä voi halutessaan vaatia esittämään tekijänoikeuden jollakin muulla tavalla. Joissakin tapauksissa tekijä ei halua nimeään mainittavan syystä tai toisesta. Kuuntelethan hänen esittämiään vaatimuksia tarkasti. Jos olet epävarma, varmista tekijältä, että tekijänoikeusmerkintä tuli tehtyä on oikein.

Apua, löysin koirani valokuvan virtuaalikoiralta! Mitä teen?

Mikäli valokuva on itseottamasi etkä halua sitä käytettävän virtuaalikoiralla, sinulla on oikeus vaatia poistamaan kuva. Esitäthän vaatimuksesi ystävällisesti, mutta jämäkästi. Muista, että ruudun toisella puolella voi olla lapsi, joka ei tunne tai täysin ymmärrä tekijänoikeutta. Vaikka kuvan käyttäminen ei sinänsä sinua haittaisikaan, suosittelemme lähestymään virtuaalikoiraharrastajaa ja kertomaan tekijänoikeudesta vaikkapa linkittämällä tämän sivun. Samalla voit kertoa, millä tavalla haluat tekijänoikeusmerkinnän kuvan yhteyteen.

Jos löytämäsi valokuva on jonkun muun ottama, et valitettavasti voi vaatia kuvaa poistettavaksi, mikäli sen käyttöön on kuvaajan antama lupa. Voit kuitenkin pyytää virtuaalikoiraharrastajaa poistamaan kuvan. Muistathan jälleen kerran asiallisuuden pyyntöä laatiessasi. Suurin osa harrastajista haluaa vaalia virtuaalikoiraharrastuksen mainetta oikeiden koiraihmisten keskuudessa ja poistaa kuvat pyydettäessä, vaikka kuvaajan antama lupa niiden käyttöön olisikin olemassa.

22.02.2019

Näyttelysääntöihin lisätty PuppyCh sekä voittajanäyttelyissä jaettavat tittelit.

27.07.2018

Näyttelysääntöihin lisätty jälkeläisluokan selitys, joka on aijemmin unohtunut lisätä. Ei mitään uudistuksia.

24.07.2018

vFCI tuomarikokeen kautta voi jatkossa erikoistua myös vain tietylle ryhmälle/ryhmille/rodulle.

    Lue lisää uutisia!

© VFCI 2002-2019