OPAS: Tottelevaisuuskoulutuksessa kilpaileminen - VTL

Teksti © Aveline

Kuka voi osallistua tottelevaisuuskoulutuskilpailuun?

Osallistumisoikeus on jokaisella koiralla rotuun tai koiran kokoon katsomatta. Koiran tulee olla terve ja kykenevä kilpailemaan vahingoittamatta itseään tai kilpailutovereita. Iälläkään ei ole merkitystä, osallistua saa niin terve pentu kuin veteraanikin!

Kilpailuluokat

ALO eli Alokasluokka
Jokainen koira aloittaa tästä luokasta. Koira siirtyy tästä luokasta AVO-luokkaan saatuaan kaksi (2) ykköstulosta ja täten myös koulutustunnuksen: Tk1. Luokassa 1-tuloksen saa 100-75 pisteellä.

AVO eli Avoin luokka
Luokka johon siirrytään ALO-luokasta kahden (2) ykköstuloksen jälkeen. Kun koirasi on saanut luokkasiirron, sen ei ole enää mahdollista kilpailla alemman tason luokissa. Avoimesta luokasta koiran saatua kaksi (2) ykköstulosta, siirtyy se VOI-luokkaan ja ansaitsee koulutustunnuksen: Tk2. Luokassa 1-tuloksen saa 100-75 pisteellä.

VOI eli Voittajaluokka
Luokka johon siirrytään AVO-luokasta kahden (2) ykköstuloksen jälkeen. Kun koirasi on saanut luokkasiirron, sen ei ole enää mahdollista kilpailla alemman tason luokissa. Voittajaluokasta koiran saatua kaksi (2) ykköstulosta, siirtyy se EVL-luokkaan ja ansaitsee koulutustunnuksen: Tk3. Luokassa 1-tuloksen saa 120-85 pisteellä.

EVL eli Erikoisvoittajaluokka
Luokka johon siirrytään VOI-luokasta kahden (2) ykköstuloksen jälkeen. Kun koirasi on saanut luokkasiirron, sen ei ole enää mahdollista kilpailla alemman tason luokissa. Erikoisvoittajaluokasta koiran saatua poikkeuksellisesti kolme (3) ykköstulosta, se valioituu ja ansaitsee valionarvon: vFIN TVA. Luokassa 1-tuloksen saa 120-85 pisteellä. Kun koira on valioitunut, ei se voi osallistua enää kuin mestaruuskilpailuihin.

Kuinka ilmoittaudun kilpailuun?

Kilpailuun ilmoittautuminen on helppoa ja yleisen käytännön mukaan, jokaisella kutsusivulla onkin mahdollisimman selkeät ohjeet ilmoittautumista varten. Itse ilmoittautumistapa saattaa vaihdella kilpailunpitäjän tottumuksien mukaan, joskus osallistuminen tapahtuu esimerkiksi sähköpostin kautta tai osallistumisiin tarkoitettuun vieraskirjaan. Tapoja on varmasti yhtä monta, kuin on kilpailunpitäjääkin. Mutta pääsääntöisesti ilmoittautumiset noudattavat seuraavaa kaavaa:

LUOKKA (rivinvaihto)
VTR-00000 ROTUKOODI <a href="http://KOIRAN SIVUJEN OSOITE">KOIRAN NIMI</a>, OMISTAJA<br>

Huomioithan, että yksi koira saa osallistua vain yhteen luokkaan kilpailussa. On olemassa myös poikkeuksia, mikäli kilpailussa järjestetään useampi startti yhdessä luokassa, jolloin ilmoittamasi koira on poikkeuksetta kilpailunpitäjän lisäämänä mukana jokaisessa omantasoisessaan luokassa.

Jokaisessa kilpailussa on kilpailukohtainen osallistujamäärä, josta kilpailunpitäjä pitää huolen. Usein osallistumisrajoitus on 4 koiraa/omistaja/luokka, joka selkokielellä tarkoittaa sitä että saat ilmoittaa samaan luokkaan neljä omaa koiraasi. Eli jos luokkia on AVO, AVO, VOI ja EVL ja ilmoitat jokaiseen luokkaan max. määrän koiria, olet ilmoittanut koko kilpailuun yhteensä 16 koiraa. Jos luokkia on ALO ja AVO, olet max. määränä ilmoittanut koiria 8.

Valioituminen

Kun koirasi on kerännyt kasaan tarvittavat 1-tulokset jokaisesta luokasta, on se mahdollista anoa valioksi vTL:n sivuilta. Tällöin saat halutessasi lisätä koirasi nimen eteen liitteen vFIN TVA (virtuaalinen Suomen Tottelevaisuusvalio).

Lyhyesti, koirasi valioituu näin:
ALO - 1-tulos x2 --> Tk1, luokkanousu Avoimeen luokkaan (AVO)
AVO - 1-tulos x2 --> Tk2, luokkanousu Voittajaluokkaan (VOI)
VOI - 1-tulos x2 --> Tk3, luokkanousu Erikoisvoittajaluokkaan (EVL)
EVL - 1-tulos x3 --> vFIN TVA, koirasi on saavuttanut valionarvon

Koulutustunnukset

Joillakin virtuaalikoiraharrastajilla on tapana lisätä koiriensa nimen eteen tämä koulutustunnus, merkkinä koiran ansaitsemasta luokkanoususta. Koulutustunnuksen lisääminen "tittelirivistöön" ei ole välttämätöntä, mutta suotavaa sillä se osittain helpottaa tuomarityöskentelyä kun koirien kilpailutuloksia tarkastetaan osallistumisoikeutta varten.

Aina koiran ansaitessa uuden koulutustunnuksen, se korvaa edellisen ja kantaa tällä tavoin myös edellisten tunnusten merkityksen.

Näin merkitset koulutustunnuksen:
Väärin: Tk1 Tk2 Huiskuhännän Tryffelikoira
Oikein: Tk2 Huiskuhännän Tryffelikoira

Sanastoa

ALO = Alokasluokka, luokka jossa jokainen koira aloittaa kilpailemisen.
AVO = Avoin luokka, luokka johon koira siirtyy Alokasluokasta.
VOI = Voittajaluokka, luokka johon koira siirtyy Avoimesta luokasta.
EVL = Erikoisvoittajaluokka, luokka johon koira siirtyy Voittajaluokasta. Tästä luokasta koira saa kolmen (3) ykköstuloksen jälkeen valionarvon.
vFIN TVA = virtuaalinen Suomen Tottelevaisuusvalio
Luokkanousu/-siirto = Kun koira on kerännyt tarvittavat 1-tulokset luokasta, se saa luokkanousun/-siirron seuraavaan.
Koulutustunnus = Tunnus, jonka koira saa nimensä eteen saadessaan luokkanousun. Tunnnukset ovat: Tk1, Tk2 ja Tk3. Joskus näkee myös epävirallista Tk4, joka lisätään kahden (2) EVL 1-tuloksen jälkeen, odotellessa kolmatta valionarvoon oikeuttavaa.
Koulari = Lyhenne koulutustunnuksesta, jota näkee silloin tällöin puhekielessä käytettävän.
PVM/VIP = Päivämäärä/Viimeinen ilmoittautumis päivä. Tätä muotoa näkee usein kilpailukutsuissa.

22.02.2019

Näyttelysääntöihin lisätty PuppyCh sekä voittajanäyttelyissä jaettavat tittelit.

27.07.2018

Näyttelysääntöihin lisätty jälkeläisluokan selitys, joka on aijemmin unohtunut lisätä. Ei mitään uudistuksia.

24.07.2018

vFCI tuomarikokeen kautta voi jatkossa erikoistua myös vain tietylle ryhmälle/ryhmille/rodulle.

    Lue lisää uutisia!

© VFCI 2002-2019