8.11.2023

Koirarekisterissä ja kilpailukalenterissa on ollut vikatilanne, minkä vuoksi 31.10.–7.11.2023 lisätyt tiedot täytyy päivittää uudelleen. Lue lisää Karvaturrit-foorumin tiedotteesta.

14.8.2023

27.2.2023

  • Tohveli on suorittanut tuomarikokeen onnistuneesti ja toimii roturyhmien FCI1, FCI2, FCI5 tuomarina!
  • Korjattu koirarotujen listaan kangalinkoira ajantasaiselle nimelle, eli anatoliankoira (FCI2) ja kangal (EFR) ovat jatkossa kangalinkoiria. Vanhoille rotunimille rekisteröidyt koirat on siirretty rekisterissä kangalinkoiriksi.

    Lue lisää uutisia »

OPAS: Virtuaalikoiran luominen

Teksti © Lyydia

Virtuaalikoiran luominen on monen mielestä kaikista hauskinta. Evm-sukuisesta koirasta (= koira, jolla ei ole vanhempia virtuaalimaailmassa eli "tuontikoira") voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Rotu, nimi, sukupuoli, ikä, vanhemmat, kasvattaja... kaikki mahdollinen on itsensä päätettävissä, tietysti hyvän maun rajoissa. Tällä sivulla on vinkkejä ja ohjeistusta virtuaalikoiran luomiseen.

© Sigitius

Mieti ensin

  • Miksi hankit koiran?
  • Onko rotu tai itse koira sellainen, josta jaksat olla kiinnostunut pidempään?
  • Onko rodulle tarjolla tarpeeksi kisalajeja, mihin lajeihin se saa osallistua (huom. EFR rodut, jotka eivät kuulu FCI:hin)?
  • Otatko koiran vain kisakaveriksi? Voisitko silloin antaa sen jalostusoikeuden jollekin toiselle?
  • Onko sinulla itselläsi koiralle jalostuksellisia tavoitteita? Onko sinulla tai jollakin muulla sille kumppania?
  • Mikä on rodun yleinen tilanne virtuaalimaailmassa, löytyykö pennuille kiinnostuneita vai kasvattaisitko vain itsellesi?

Mitä tahansa näihin vastasitkaan, on sinulla täysi oikeus hankkia virtuaalikoira. Kukaan ei tule sinulta ottamaan koiraasi pois. Harrastuksen on tarkoitus olla itsellesi mukavaa. Voit hyvin tehdä koiran vaikka hoitokoiraksi tai vain sivujesi koristeeksi, sillä ei ole todellisuudessa väliä, koska virtuaalikoirat ovat vain netissä. Tärkeintä on, ettet riko tekijänoikeuksia valitessasi koirallesi kuvia tai vahingossa anna koirallesi oikean koiran virallista nimeä.

Tämän sivun ohjeet pohjautuvat enemmän viralliselle virtuaalikoiraharrastuspuolelle, jossa koirilla on tarkoitus kisata ja teettää laadukkaita pentueita, sekä pyrkiä jonkinasteiseen realistisuuteen.

Minne virtuaalikoira luodaan?

Virtuaalikoira luodaan nettiin muiden virtuaaliharrastajien nähtäville. Periaatteena on siis luoda virtuaalikoiralle sivut, josta näkyvät sen kaikki tiedot. Voit luoda pelkästään yhdenkin virtuaalikoiran, ilman, että heti tarvitsee perustaa kenneliä. Koiran sivut voi luoda esimerkiksi näille ilmaisille sivutilan tarjoajille:

Rodun valinta

  • Yksinkertaisesti ja ytimekkäästi sanottuna: kannattaa valita sellainen rotu, josta tykkää, on kiinnostunut ja tietää paljon jo entuudestaan!
  • Sivuseikkoina kannattaa katsoa, onko rodulla muita harrastajia virtuaalimaailmassa ja löytyykö rodusta kuvia

Nimen keksiminen

Monelle harrastajalle nimi on tärkeä, koska koko virtuaaliharrastus pohjautuu kisoissakin lähinnä nimen arpomiseen muiden nimien seassa. Kivaa ja inspiroivaa nimeä on mukava ilmoittaa kisoihin ja se onkin iso osa koiran persoonaa. Nimen keksiminen on kuitenkin kuvien etsimisen ohella yksi vaikeimpia asioita, koska siihen löytyy myös muutamia rajoitteita ja sääntöjä.

  • Usein koiralle annetaan vähintään kaksiosainen "virallinen nimi", jossa ensimmäinen osa on koiran kasvattajan kennelnimi ja loppu nimestä on koiran yksilöllinen nimi. Toisinaan kennelnimi voi myös olla nimen lopussa (of-liitteiset kennelnimet). Nimi voi olla myös yksiosainen, eli ilman kennelnimeä.

Esimerkkejä virallisista nimistä (tummennettu osa on kennelnimi):

  1. Outamaan Jambo
  2. Yellow-Falcon's Amazing Ashmer
  3. Heal the World of Douzles
  4. Regeneé
  • Koiralle pitää siis keksiä sekä evm-kennelnimi, että oma nimensä. Kennelnimi voi olla mitä kieltä tahansa, siinä voi olla numeroita tai katkoviiva ja niin edelleen. Kennelnimen suhteen ollaan kuitenkin tarkkoja siitä, ettei se saa olla oikeassa elämässä olevan kennelin nimi, varmista se täältä. Se ei myöskään saa olla netissä olevan virtuaalikennelin nimi, varmista se täältä.
  • Koiran yksilöllinen nimi voi olla melkein mikä tahansa, ainoastaan sopimattomia ja muilta kopioituja nimiä ei katsota hyvällä. Koiran nimi voi olla vaikka jonkin musiikkikappaleen, tv-ohjelman/jakson tai kirjan nimi, jotakin eri kieltä tai täysin siansaksaa ja se voi myös olla numeroita. Esimerkiksi jos pentueen teema on Aku Ankan Karhukoplan veljesten nimet, koiran nimi voisi olla Vuorilaakson 176-671. Siansaksaa ja eri kieltä olevat nimet kannattaa googlettaa kuvahaulla, ettei sieltä putkahda esiin jotain sopimatonta!
  • Nimessä kannattaa myös miettiä koiran rotua, esimerkiksi suomenpystykorvalla harvoin on englanninkielistä nimeä.
  • Kutsumanimi voi luonnollisesti olla mikä tahansa.

Kuvien etsiminen

Huom, luethan artikkelin "Tekijänoikeudet virtuaalikenneleissä"

Virtuaalikoiralla voi olla piirros- tai valokuvat tai se voi olla kokonaan kuvaton. Kuvia ei kuitenkaan saa olla kahdenlaisia, eli koiralla ei saa olla sekä piirros- että valokuvia. Kaikki koiran kuvat täytyy olla samasta koirasta, eli et siis voi laittaa kahden eri koiran kuvia yhdelle koiralle.

  • Piirroskuvat voi kuka tahansa piirtää itse tai pyytää jota kuta toista piirtämään. Tyyli on täysin vapaa: piirroksen voi piirtää käsin tai koneella, kuten vesiväreillä, lyijykynillä, värikynillä, Paintilla, Gimp 2:lla, Photoshopilla jne. Ainoat suositukset ja vaatimukset ovat, että koiran tulisi olla mahdollisimman realistinen (ei esim. manga-silmiä, tikku-ukko piirroksia) ja selkeästi arvosteltavissa (puhtaat ääriviivat). Koira ei saa olla läpipiirretty.
  • Valokuvien kanssa ollaan hieman tarkempia tekijänoikeuksien takia.
    • Valokuvia voi vapaasti itse ottaa koiranäyttelyissä ja muissa koiratapahtumissa, mutta sinun täytyy muistaa reiluus oikean koiran omistajaa kohtaan: mikäli hän löytää koiransa kuvat virtuaalikoiralta eikä halua niitä siellä käytettävän, on kohteliasta toteuttaa pyyntö ja poistaa kuvat.
    • Jos aiot kopioida netistä kuvia, on aina ehdottoman tärkeää varmistaa ja merkitä kuvan tekijänoikeudet! Katso lisää alempaa kohdasta "vapaiden kuvien kopioiminen netistä".
    • Jotkut virtuaalikoiraharrastajat tarjoavat itse ottamiaan kuvia Karvaturrit-foorumilla pieniä palveluksia vastaan (esim. virtuaalikisojen tuomarointi).
    • Kuvalupia voi myös itse pyytää netissä olevilta valokuvaajilta tai oikeilta kenneleiltä sähköpostilla. Joidenkin kenneleiden sivuilla saattaa kuitenkin lukea "emme luovuta kuvia virtuaalikenneleihin!", olethan siis tarkkana ennen kuin lähetät pyyntöä!

Millaiset kuvat?

Yleisesti virtuaalimaailmassa halutaan koiralle rakennekuvat, jotta se pystyy osallistumaan näyttelyihin. Valokuvallisille ja piirretyille koirille on eri näyttelynsä. Rakennekuva on kuva, jossa koira näkyy kokonaan, se seisoo ja kuva on otettu suoraan tai melkein sivulta. Tällaisesta kuvasta tuomari pystyy arvostelemaan koiran. Koiralla ei tarvitse olla kuin yksi kuva.

Esimerkki hyvistä rakennekuvista:

© Sigitius © Sigitius

Koiralla voi myös olla pelkästään pään profiilikuva, juoksukuva, leikkimiskuva tai minkälainen kuva tahansa, jos sen kanssa ei osallistuta näyttelyihin. Tällaisia kuvia voi myös olla rakennekuvan lisäksi, mutta kuten aiemmin mainittiin, kaikki kuvat tulee olla samasta koirasta.

© Sigitius © Sigitius © Sigitius

Vapaiden kuvien kopioiminen netistä

Huom, luethan artikkelin "Tekijänoikeudet virtuaalikenneleissä"

Vapaat kuvat ovat kuvia, joita saa vapaasti kopioida ilmoittamatta niiden kopioinnista kuvien ottajalle. Tällaisia kuvia on paljon esimerkiksi Flickrissä. Vaikka kuvat ovat "vapaasti" kopioitavia, niiden tekijänoikeudet pitää silti merkitä kuvien läheisyyteen.

  • Flickristä kuvan saa kopioida, jos sen tekijänoikeuksissa on tämä merkintä (CC BY-ND 2.0).
  • Flickristä kuvan saa kopioida ja muokata sitä, jos sen tekijänoikeuksissa on tämä merkintä (CC BY-SA 2.0).
  • Flickristä kuvaa ei saa kopioida, jos sen tekijänoikeuksissa lukee All rights reserved (kaikki oikeudet pidätetään).
© Alfred Brumm

Flickr-copyt voi merkitä esimerkiksi näin: Flickr/KÄYTTÄJÄN NIMI + linkki

Esimerkiksi oikealla olevan kuvan tekijänoikeudet voidaan merkitä alla olevilla vaihtoehdoilla:

Kuten huomaat, tapoja on monia ja niitä voi yhdistellä. Tärkeintä on, että kuvan ottaja tulee selväksi.

Koirallesi voit löytää kuvia myös näiltä sivuilta, luethan niiden omat kopiointiohjeet:

Tiedot virtuaalikoiran sivuilla

Koska virtuaalikoira on olemassa ainoastaan netissä, sen sivuilta tulee löytyä kaikki oleelliset tiedot.
Mitä sen sivuilla ei lue, ei myöskään ole.

Tiedot, jotka jokaisen virtuaalikoiran sivuilta olisi hyvä löytyä:

  • Maininta siitä, että kyseessä virtuaalikoira!
    Erityisesti jos koiralla on oikean koiran kuvat.
  • Virallinen nimi
  • Rotu
  • Syntymäpäivä (+ ikä)
  • Sukupuoli
  • Väri
  • Säkäkorkeus
  • Omistaja
  • Kasvattaja
  • Rekisterinumero (ks. Virtuaalikoiran rekisteröiminen)

Lisäksi virtuaalikoiralle on tapana keksiä kutsumanimi ja yhden sukupolven verran sukua eli emä ja isä. Jotkut kirjoittavat mielellään koiralle myös luonteen ja jotain sen menneisyydestä. Terveystutkimusten tulokset koiralle saa keksiä aivan itse, arpoa arvontakoneella tai ne voi teetättää jollakin virtuaalisella eläinklinikalla. Nämä tiedot eivät kuitenkaan ole pakollisia.

Kun keksit koirallesi tietoja, ota huomioon koiran rotu! Esimerkiksi valkoinenpaimenkoira ei voi olla väriltään musta (ellei se ole värivirheellinen) eikä chihuahuan säkäkorkeus voi olla 50cm.

Esimerkkejä virtuaalikoiran sivusta:

© Anernerk © Saintjohnin © Duskarra © with Joy

Esimerkkisivujen alkuperäisten virtuaalikennelien nimet näet, kun viet hiiren kuvan päälle ja odotat hetken.

Kisakalenteri

Virtuaalikoiran sivuilta löytyy lähes aina kisakalenteri, jos sen kanssa kilpaillaan virtuaalikisoissa. Katso ohje kisakalenteriin yleisen kilpailuohjeen sivulta.

Virtuaalikoiran rekisteröiminen

Kun virtuaalikoirasi sivut ovat valmiit, eli kaikki tiedot löytyvät ja kuvat ovat tekijänoikeuslain mukaiset, kannattaa virtuaalikoira rekisteröidä. Virtuaalikoira tulee rekisteröidä, mikäli sen kanssa halutaan kilpailla virallisissa virtuaalikilpailuissa. Ohjeet rekisteröimiseen löydät tältä sivulta.

8.11.2023

Koirarekisterissä ja kilpailukalenterissa on ollut vikatilanne, minkä vuoksi 31.10.–7.11.2023 lisätyt tiedot täytyy päivittää uudelleen. Lue lisää Karvaturrit-foorumin tiedotteesta.

14.8.2023

27.2.2023

  • Tohveli on suorittanut tuomarikokeen onnistuneesti ja toimii roturyhmien FCI1, FCI2, FCI5 tuomarina!
  • Korjattu koirarotujen listaan kangalinkoira ajantasaiselle nimelle, eli anatoliankoira (FCI2) ja kangal (EFR) ovat jatkossa kangalinkoiria. Vanhoille rotunimille rekisteröidyt koirat on siirretty rekisterissä kangalinkoiriksi.

    Lue lisää uutisia »

© VFCI 2002-2019