03.01.2021
Tietokantaan lisätty sukutaulukoiria.
Erkkari anottu.

27.10.2017
Tietokantaan lisätty sukutaulukoirat kaikille, joista löysin tietoja. Sukutauluja on täydennetty yli sadan koiran koiran verran, mutta paljon jäi vielä uupumaan. Jos siis tiedät jotain näiden koirien suvuista otan ilolla tiedot vastaan.

07.09.2017
Tietokannassa havaittu ongelma, joka on saatu korjattua. 3.9. jälkeen tietokantaan ilmoitettuja koiria ei ole valitettavasti tullut läpi, joten toivoisin omistajia ilmoittamaan koirat uudelleen.

17.08.2017
Tietokannasta löytyy nyt myös tilastot koirien määrästä tietokannassa sekä terveystilastot!

16.08.2017
Uudistettu tietokanta toiminnassa!
Kasvattajalistalle voi nyt myös ilmoittaa kennelinsä lomakkeen kautta.

10.08.2017
Pentuvälitys sekä uutta kotia etsivien listat ovat taas käytössä!

09.08.2017
Sivujen muutostyöt aloitettu. Tietokanta, pentuvälitys ja kotiaetsivien listat eivät ole toistaiseksi käytettävissä.

24.09.2015
Uusi ulkoasu. Tekstit käyty läpi ja muutettu laajalti. Pentue ja jalostuskoira listat poistettiin niiden vähäisen suosion myötä ja jalostus suositukset siirrettiin rotun infon alle. Kaksin kappalein erikoisnäyttelyitä jälleen tulossa. Huomaattehan, ettei osallistumisia tule tehdä ennen kuin näyttelyliitot ovat hyväksyneet näyttelyt listoilleen.

23.09.2015
Tietokantaa päivitetään. Jokaisen koiran sivu tullaan siirtämään .html päätteiseltä sivulta .php päätteiselle sivulla, joka tulee helpottamaan tulevaisuutta liiton ilmeen päivitysten merkeissä. Sen lisäksi jokaisen koiran sivulle lisätään jälkeläiset sekä sisarukset. Tästä syystä osan sivut ovat vanhalla pohjalla ja osan uudella. Siirrossa sukutauluihin, sisarus sekä jälkeläis tietoihin vaihdetaan uudet osoitteet, joten kaikki sukutaulu linkit eivät toimi ennen kuin kaikki koirat on saatu siirrettyä uusiin osoitteisiin! Toimimattoman linkin kohdalla vaihda osoitteen .php loppu .html loppuiseksi. Päivitys tapahtuu pikkuhiljaa, koska koneen kaatumisen myötä lähes loppuun tehty työ katosi taivaan tuuliin ja jouduin aloittamaan kaiken alusta ja niin kuin arvata saattaa se ei yhtään lisännyt tietojen siirron ja sukulaisten etsimisen innostusta. Yli 200 koiran tietojen siirto sekä puuttuvien tietojen etsiminen on erittäin työläs ja aikaa vievä projekti, joten toivon kärsivällisyyttä kaikilta. Halutessaan voi myös projektissa auttaa lähettämällä tietokannasta jo löytyvien koirien (joiden sivuille tietoja ei ole vielä päivitetty) sisarus ja jälkeläistietoja minulle sähköpostitse. Se nopeuttaisi projektin loppuun saattamista erittäin paljon.

26.05.2015
Kokonaisvaltaisen päivityksen ja tietokannan lisäysten kunniaksi KR järjestää kolmi päiväisen erikoisnäyttelyn Suomessa!

03.05.2015
Tekstejä päivitetty Tietokanta sekä Jalostus sivuilla. Uusia koiria saatu tietokantaan, paljon vielä lisättävää, koska viime päivitykseni jälkeen on syntynyt useita pentueita. Toivonkin, että koirien omistajat myös aktivoituisivat ilmoittamaan koiriaan tietokantaan. (Mikä ihana yllätys olikaan, kun tänään sain mailin täynnä uusia koiria) Tietokanta on hieno tapa saada säilytettyä sukutauluja tuleville harrastajille. Suunnitteilla on nyt lisätä tietokantaan koirien sivuille myös listat sisaruksista sekä jälkeläisistä, mutta sen valmiiksi saamisessa menee aikaa - onhan meillä jo hienot 201 kultaista lisätty tietokantaan! :) Kasvattaja lista myös ammottaa tyhjyyttään, vaikka tiedän useita rodun kasvattajia, jotka eivät ole syystä tai toisesta itseään listalle ilmoittaneet. Kasvattaja listaus olisi hyvä yhteys epävirallisella puolella rodua harrastaviin, koska he selkeästi haluavat enemmän kommunikoida sivujen ja mailien välityksellä kuin foorumin kautta - myös foorumin pitkittyneiden käyttäjähyväksymisten takia.

19.09.2014
Uusi ulkoasu! Jos sivuilla esiintyy toimimattomuutta olisin erittäin iloinen, jos niistä ilmoitettaisiin ylläpitäjälle.

15.09.2014
Tietokantaan tehty lisäys; Sukutauluista löytyy nyt linkit niiden koirien kohdalla, jotka on ilmoitettuna tietokantaan. Tällä hetkellä pisimmillään koiran sukua voi suoraan sukutaulusta selailla taaksepäin 8-polven verran! Jatkossa tietokantaan ilmoitettavien koirien jälkeläiset tulee myös ilmoittaa, jotta pystyn paremmin päivittämään jo tietokannasta löytyvien koirien sukutauluja. Pyydän harrastajilta ja kasvattajilta aktiivisuutta omalta osaltaan tietokannan suhteen - ilmoitelkaa koirianne niin saadaan tulevaisuutta varten enemmän infoa talteen!

14.09.2014 » Sivut ovat vihdoin valmiit! Tekstit on käyty läpi (jos edelleen löytyy virheitä/epäkohtia olkaa ihmeessä yhteydessä ylläpitäjään!), tietokanta on täysin uusittu ja nyt kaikista tietokantaan ilmoitetuista koirista löytyy laajemmin tietoa ja toivottavasti näin saamme sukutaulujakin säilymään paremmin ja infon olevan helpommin löydettävissä. Kultaisten pääerikoisnäyttelykin ollaan ehditty anomaan, joten kaikki mukaan viettämään mukavaa päivää näyttelyn merkeissä! :)

31.08.2014
Kultsurinki siirtyi takaisin Shadyn ylläpidettäväksi. Samalla osoite vaihtui ja Kultsuringin sisältöä alettu siivoamaan. Liitto pyritään saamaan mahdollisimman pian taas toimintaan ja vFCIn listalle!

© 2004-2017 KultsuRinki
Tietokanta © Timberwolf
Kuvat © MK

Tämä on virtuaalinen rotuyhdistys! > Lue lisää
This is sim game breed association! > Read more

Kultainennoutaja kuuluu suosituimpiin koirarotuihin Suomessa ja se on jalostettu muista noutajaroduista, ja kerrotaan, että risteyttämisessä on käytetty myös punaista irlanninsetteriä ja hiekanväristä vihikoiraa. Luonteeltaan se on ystävällinen, toiminnanhaluinen ja älykäs. Alunperin kultaisianoutajia jalostettiin metsästyskoiraksi eli pienriistan noutajaksi ja vielä nykypäivänäkin useilla kultseilla on sisäinen noutamishalu, joka ei montaa kipinää tarvitse tullakseen esiin. Noutajan rodunomaiset ominaisuudet tekevät rodulle mahdolliseksi monenlaisen toiminnan harrastamisen ja kultainennoutaja kaipaakin paljon ohjattua liikuntaa ja toimintaa.

Kultaiset ovat jakautuneet kahteen eri linjaan, käyttölinjaisiin ja näyttelylinjaisiin. Toki monet koirat kuuluvat ns. näiden linjojen väliin, joista on menestymään niin näytön kuin käytönkin puolella.

Lähde: ?

Rotumääritelmä

KÄYTTÖTARKOITUS:

Noutaja.

FCI:N LUOKITUS:

Ryhmä 8 noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
alaryhmä 1 noutajat
Käyttökoetulos vaaditaan.

YLEISVAIKUTELMA:

Sopusuhtainen, tasapainoinen, toiminnanhaluinen, voimakas ja varmaliikkeinen koira. Terverakenteinen. Ilme ystävällinen.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Mukautuvainen, älykäs ja luontaisen työskentelykyvyn omaava. Hyväntahtoinen, ystävällinen ja luottavainen.

PÄÄ:

Tasapainoinen ja puhdaslinjainen.
Kallo: Leveä, muttei karkea, liittyy kauniisti kaulaan.
Otsapenger: Selvä.
Kirsu: Mieluiten musta.
Kuono-osa: Voimakas, leveä ja syvä. Kuono ja kallo suurin piirtein samanpituiset.
Leuat / hampaat / purenta: Leuat vahvat. Täydellinen, säännöllinen leikkaava purenta, ts. yläetuhampaat peittävät tiiviisti alaetuhampaat ja ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.
Silmät: Tummanruskeat, etäällä toisistaan. Luomien reunat tummat.
Korvat: Keskikokoiset, kiinnittyneet suurin piirtein silmien tasalle.

KAULA:

Verraten pitkä, kuiva ja lihaksikas.

RUNKO:

Tasapainoinen.
Selkä: Suora ylälinja.
Lanne: Vahva, lihaksikas, lyhyt.
Rintakehä: Syvä, kylkiluut pitkät ja hyvin kaareutuneet.

HÄNTÄ:

Ulottuu kintereeseen. Kiinnittynyt selkälinjan korkeudelle ja koira kantaa sitä suorana selän tasalla. Hännänpää ei kaartunut.

RAAJAT

Eturaajat: Suorat ja vankkaluiset.
Lavat: Taakse kiinnittyneet, pitkät ja viistot.
Olkavarret: Lapaluun kanssa samanmittaiset, eturaajat asettuneet selvästi rungon alle.
Kyynärpäät: Tiiviisti rungonmyötäiset.
Etukäpälät: Pyöreät kissankäpälät.
Takaraajat: Takaraajat ovat vahvat ja lihaksikkaat.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Sääret: Vankat.
Kintereet: Matalat, takaa katsoen suorat, eivät sisään- eivätkä ulospäin kiertyneet. Pihtikintereisyys on virhe.
Takakäpälät: Pyöreät kissankäpälät.

LIIKKEET:

Voimakkaat, vetävät, edestä ja takaa suorat. Askel pitkä ja vapaa. Etuaskel ei korkea.

KARVAPEITE:

Karva: Sileä tai laineikas. Runsashapsuinen. Tiheä, vettähylkivä aluskarva.
Väri: Mikä tahansa kullan- tai kermanvärin vivahde, ei punainen eikä mahonginvärinen. Muutama valkea karva rinnassa sallitaan.

KOKO JA PAINO:

Säkäkorkeus:
Urokset 56-61 cm
Nartut 51-56 cm

VIRHEET:

Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

Vihaisuus tai liiallinen arkuus
Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä

Lähde: Suomen Kennelliitto

Jalostus suositukset

Kultsurinki auttaa parhaansa mukaan sekä uusia että vanhoja kasvattajia heidän kasvatustyössään. Muutama vuosi takaperin kultaisianoutajia oli paljon ja jalostusmateriaalia oli kiitettävästi. Nyt määrä on kaventunut muutamaan kasvattajaan ja koiriakin on vain kourallinen. KultsuRinki suosittelee käyttämään mahdollisimman paljon ulkomaisia jalostusuroksia- ja narttuja ja harkitsemaan tarkoin yleisten sukujen edustajia.

Kultsurinki ei voi eikä pyrikään määrätä millaisilla vanhemmilla pentuja teetetään. Voimme vain antaa neuvoja, joista toivomme olevan apua rodun eteenpäin viemisessä. Allaolevat ohjeet ovat ns. "minimirajoja" jotka Kultsurinki katsoo hyviksi jalostuskoiriksi, mutta ne eivät koske evm-sukuisia koiria.

⇨ Molemmat koirat on palkittu ainakin kerran näyttelyssä arvosanalla Erittäin hyvä (EH).
⇨ Molemmat koirat ovat suorittaneet noutajien taipumuskokeet (NOU) hyväksytysti.
⇨ Molemmat koirat ovat suorittaneet palveluskoirien käyttäytymiskokeen (BH) hyväksytysti.
⇨ Molemmat koirat ovat terveitä ja ne eivät ole sukua keskenään.
⇨ Vanhempien tulisi mahdollisimman hyvin täydentää toisiaan.