.:: Oisko Toi - Meistä ::.

Taustajoukot

Olen Mia Kataja, kolmekymppinen täysin koiramaailmaan hurahtanut koiraharrastaja. Pienestä pitäen eläimet ovat olleet isona osana elämääni, niin omat kuin hoidokitkin. Toimin nuorempana dog-/catsitterinä sekä vietin 5-7 päivää viikosta hevostallilla hoitohevosteni parissa sekä tallitöitä tehden. On ollut hyvin opettavaista saada hoitaa monenlaisia eläimiä liskoista hevosiin, sellaisia, joita itsellä ei ole ollut mahdollisuutta omistaa. Eniten sydäntäni lähellä ovat kuitenkin koirat, joiden kanssa olenkin kokeillut harrastustoimintaa hyvin laidasta laitaan.

Kultainennoutaja Lili (Sarnell Pet On My Mind) oli minun ensimmäinen koirani, jonka sain pitkän odotuksen päätteeksi vuonna 2005 ollessani 13-vuotias. Lilin kanssa kokeiltiin monen monta lajia, joista meidän suosikeiksemme nousivat agility sekä mejä. Nome touhujakin treenailtiin ihan hyvällä menestyksellä niin dummyillä kuin riistallakin. Lilin kanssa käytiin muutaman kerran näyttelyissä, mutta koiran jatkuvien sairasteluiden takia kehissä pyöriminen pian jäi pois suunnitelmista. Lili ei myöskään koskaan startannut missään lajissa, vaikka ahkerasti treenasimme - lähinnä ohjaajan ylitsepääsemättömän jännittämisen takia. Lili oli kaikin puolin kiva ja helppo koira arjessa ja harrastuksissa sekä opetti minulle paljon elämänsä aikana.

Vuonna 2012 minulle tuli puolivahingossa suursnautseri uros Diecel (Stablemaster's Before The Wind), kun tarjoutui tilaisuus saada unelmat toteen tekemällä töitä kasvattajalle. Diecel oli aivan mahtava persoona ja opetti minulle hyvin paljon koirien koulutuksesta ja koirien hennosta sekä huomaamattomasta elekielestä. Diecel oli itselleni se "the koira", joka auttoi voittamaan omassa elämässä eteen tulleet vaikeudet ja oli se tuki ja turva, jonka vieressä oli aina hyvä olla. Sen lisäksi, että Diecel oli koirana ja kaverina lyömätön, oli se myös ihan mahtava harrastuskaveri. Diecel teki aina kaiken 110prosenttisesti, se rakasti kaikkea tekemistä ja omasi korkean miellyttämisenhalun. Suosikki harrastukseksi meille valikoitui agility, joka vauhdikkuudessaan sopi meille kuin nenä päähän. Myös Ralli-tokoa sekä PK-hakua ja PK-jälkeä kokeilimme. Näyttelyissä kävimme muutaman kerran, mutta lopetimme, koska Didi ei selkeästi nauttinut siellä olosta. Aina hetkittäin kaipaan talouteen riiseniä, ehkä vielä joskus..

Vuoden 2016 keväällä huomasin tuttavani mainoksen facebookissa hänelle tulevasta kultsu pentueesta, josta suuren jännityksen saattelemana rohkaistuin kysymään itselleni narttua. Tämä saattoikin olla yksi parhaista päätöksistä mitä olen aikuisiälläni tehnyt, sillä vuoden 2016 lopulla perheeseen kotiutui ihka ihana Debbie (Living Cute Copy). Debbien kanssa vihdoin rohkaistuin harrastamisen lisäksi myös osallistumaan kisoihin. Tästä myös suuri kiitos Debbien kasvattajalle Maaritille, jota ilman tuskin olisin koskaan voittanut omia pelkojani.

Diecelin kuoltua äkisti vuoden 2019 alkukesästä jäi Debbie kotiin ainoaksi koiraksi. Debbie selkeästi kaipasi itselleen kaveria ja omastakin mielestä talo tuntui liian tyhjältä yhden koiran kanssa. Tästä alkoi pohdinta, että mikä koira olisi sopiva tällä hetkellä. Pohdin siinä jo myös rodunvaihto, kunnes Maarit ehdotti, että ottaisin Debbien tulevasta pentueesta itselleni nartun - ja näin meille saapuikin Darra (Living Fearless Finland). Darra on koirana, perheenjäsenenä sekä harrastuskaverina aivan täysi kymppi, parempaa koiraa en voisi itselleni kuvitella. Nykyisin harrastelemmekin rodunomaisia lajeja, käymme syksyisin käytännönmetsällä sekä pyörähdämme silloin tällöin näyttelyissä.

Vuoden 2021 alusta olen toiminut Golden Ring ry:n luonnetoimikunnan jäsenenä. Samana vuonna kävin myös Koetoimitsijan peruskurssin, NOME koetoimitsijakurssin sekä MH koetoimitsijakurssin. Näin ollen tulevaisuudessa olen mukana myös näiden lajien kokeiden/kuvausten järjestämisessä. Toivon näin osaltani kantavani oman korteni kekoon vapaaehtoistyössä, joka mahdollistaa meidän kaikkien harrastamisen. Vuonna 2023 hyppäsin mukaan myös rotuyhdistyksen NOU/NOME-toimikuntaan.

Kennelliiton kasvattajan peruskurssin olen käynyt vuoden 2021 syksyllä ja oman kennelnimeni "Oisko Toi" sain vuoden 2022 kesällä.

Kultaistennoutajien kasvattajana tavoitteenani on terveet, hyväluonteiset, monipuoliset koirat. Vietit, ulkomuoto, terveys sekä hyvä luonne kulkevat käsikädessä. Onhan se totta, että mitään et tee koiralla, joka on kaunis tai jolla on hyvät vietit, jos se on luustoltaan risa tai se on luonteeltaan arka. Kasvatustyö on paljolti melkoista geenilottoa, joten ei voida muutakuin pyrkiä parhaaseen ja toivoa parasta. Tavoitteena on kasvattaa kultaisia moneen harrastukseen sekä metsästyskäyttöön. Kannustan myös kasvattieni omistajia mukaan harrastuksiin, kukin oman mielenkiintonsa mukaan.

  • Golden Ring ry luonnetoimikunnan jäsen — 2021
  • Golden Ring ry nou/nome-toimikunnan jäsen — 2023
  • Vakka-Suomen Noutajat ry hallituksen varajäsen — 2024
  • Koetoimitsijan peruskurssi — (2021)
  • Nou/nome/nowt koetoimitsija — (2021)
  • MH koetoimitsija — (2021)
  • Kasvattajan peruskurssi — (2021)
  • Kennelnimi "Oisko Toi" — (2022)
Olen jäsenenä seuraavissa yhdistyksissä:

Trimmaus

Trimmaan kultaisianoutajia kotonani Laitilassa, niin koti- kuin näyttelytrimmaukset.
Trimmiin tuotavan koiran tulee olla puhdas, pesty ja kuiva.

Mikäli koira vaatii myös pesua, tulee koiran olla tottunut föönin kovaan ääneen.

Trimmaan omat kasvattini ilmaiseksi!

Logot ja mainokset

Minulta voi tilata myös hienon ja toimivan logon tai vaikka pentuemainoksen, kilpailukykyiseen hintaan!
Lisätietoja -> miakataja.kuvat.fi