Vaikka kultainennoutaja ei kuuluu varsinaisesti trimmattaviin rotuihin, kaipaa senkin turkki ylläpitoa ja siistimistä. Kultaisennoutajan siistiminen kotikoirana on hyvinkin yksinkertaista eikä se vaadi suuria investointeja varustuksen suhteen. Näyttelyitä varten trimmaus toteutetaan usein hieman tarkemmin, koiran hyviä puolia korostaen. Sekään ei ole kuitenkaan rakettitiedettä ja uskon, että kuka tahansa, jolla sakset pysyy kädessä voi oppia laittamaan koiransa myös näyttelykuntoon.
Kultaisennoutajan turkinhoitoon ja trimmaukseen tarvitset seuraavat välineet:
Trimmausta aloitettaessa on tärkeää, että koira on ehdottomasti pesty, puhdas ja KUIVA! Koira tulee harjata kauttaaltaa, jotta turkissa ei olisi takkuja ja saksityöskentely sujuisi mahdollisimman helposti.
Kaula trimmataan ohennusjaksilla korvien edestä, kaulan sivuilta aina rintakehän yläosaan asti. Rintaan jätetään pitkä karva, jota voi tarvittaessa hieman muotoilla, mutta rinnan tulisi näyttää luonnolliselta. Kotikoiran trimmauksessa hyvä ohjenuora on, ettei kaulaa pidä trimmata rintaluuta alemmaksi. Tämän tuntee hyvin rinnan etuosassa pallomaisena kovana alueena. Näyttelyjä varten trimmatessa tulee kaulan trimmausta soveltaa koiran rakenteeseen soveltuvaksi ja välttää voimakasta reunaa lyhyen ja pidemmän karvan välillä.
Kaula trimmataan lyhyeksi kaulan yläosista ja sen tulisi sulautua lopulta rintakehän karvoihin. Kultaisennoutajan trimmin tulisi olla ns. "ei trimmiä - trimmi", eli ei selviä leikkuurajoja, vaan että kaikki sulautuisi yhteen saumattomasti. Jos koiralla on paljon löysää kaulanahkaa, suosittelen leikkaamaan löysän nahan väliset alueet mahdollisimman lyhyeksi. Tämä oman kokemuksen mukaan helpottaa mahdollisia iho-ongelmia, joita kosteuden muhiminen löysän nahan sisällä voi aiheuttaa.
Korvista trimmataan korvareunat sileillä- tai yksipuolisilla ohennussaksilla. Myötäile korvan luonnollista linjaa ja varo, ettet leikkaa herkkää ja ohutta korvalehteä. Älä koske korvan juureen vaan jätä pidempi karva, jotta vältytään karkean näköiseltä reunukselta. Tämä osuus siistitään ohennussaksilla. Halutessaan voi myös käyttää pelkkiä ohennussaksia koko korvan siistimisessä, tämä on enemmänkin mielipidekysymys miten kukakin tuntee saavansa parhaan lopputuloksen.
Tassut (käpälät) siistitään "kissantassu"-malliin. Aloita leikkaamalla tassun pohjasta ja varpaiden välistä karvat lyhyeksi suorilla saksilla tai tassuille erikseen tarkoitetuilla pyöreäpäisillä "tassusaksilla". Ole varovainen, sillä useat koirat kutiavat tassunpohjista. Tassusakset ovat tässä turvallisemmat, kuin normaalit sakset, koska niillä ei voi vahingossa tökätä tassun pohjaan. Tassun päältä trimmataan ohennusjaksilla varpaiden välistä törröttävät karvat tasaisiksi niin, että ne sulautuvat tassun muuhun karvoitukseen. Tämän jälkeen tassun reunat siistitään suorilla saksilla. Mukaile tassun luonnollista muotoa, ks. kuva. Etu- ja takatassut trimmataan samalla tavalla.
Etujalkojen välikämmen trimmataan jalan takaosasta sileillä- tai ohennussaksilla siistiksi ja suoraksi aina ranteeseen asti. Ranteen takaosan anturaa tulee varoa saksia käytettäessä. Ranteesta ylöspäin jätetään pidemmät hapsut, joihin yleensä ei tarvitse kajota. Jos karva on todella pitkää voi sitä hieman muotoilla, mutta rintakehän tapaan niin, että jälki on huomaamatonta ja hapsut jäävät luonnollisen näköisiksi.
Takajalkojen välijalka siistitään ylimääräisestä hapsuttavasta karvasta ohennussaksilla. Välijalkaan ei tulisi jäädä selkeitä leikkuujälkiä, eikä karvaa tule leikata ihan lyhyeksi. Ota siis varoen vain ylimääräiset hapsut pois niin, että välijalka näyttää suoralta ja siistiltä. Näyttelyjä ajatelle karvan pituudela on merkitystä. Jos leikkaa liian lyhyeksi voi se antaa vaikutelman kevyemmästä raajaluustosta.
"Housut" siistitään tarpeen mukaan niin, ettei karvat yllä yli kintereen. Housuja voi tarvittaessa muotoilla. Kultaisellanoutajalla tulisi olla ns. pussihousut. Housujen trimmauksessa karvan laadulla ja kihartuvuudella on merkitystä, kun trimmataan näyttelyitä varten. Kannattaa siis pitää mielessä kokonaisuuden tasapaino.
Häntä lyhennetään päästä sekä muotoillaan ns. sapelin malliseksi.
Harjaa karvat täysin takuttomaksi. Lähde sitten vetämään karvoja nyrkin sisällä kohti kärkeä. Tunnustele mihin koiran häntäluu loppuu ja laita sormesi suojaamaan häntäluuta, jotta et leikkaa vahingossa luuhun. Luun jälkeen kannattaa jättää karvaa hieman (+-pari senttiä), riippuen hieman myös kuinka pitkä koiran luonnollinen häntä on. Hännän tulisi alhaalla levossa ollessa yltää koiran kintereeseen asti. Leikkaa hännän pään yli menevät karvat suorilla saksilla, kaikki karvat edelleen nyrkin sisällä kärkeä kohti vedettynä. Tässä kohtaa sinulla pitäisi lähteä tuppo karvaa leikatessasi. Laske sitten häntäkarvat kädestäsi ja harjaa ne takaisin suoraksi. Pidä kiinni häntäluusta ja muotoile alareuna ohennussaksilla muotoonsa.
Lopputuloksen tulisi olla siistitty, mutta luonnollinen. Kultaisellanoutajalla tulisi olla luonnollinen hapsutus turkissaan, joten vältä liikaa muotoilemasta hapsuiseksi jätettäviä alueita. Ajan kanssa, kun osaaminen saksien käytössä kasvaa ja ymmärrys rakenteen suhteen lisääntyy, voi turkkia muotoilla enemmän tekemättä turkista liian trimmatun näköistä. Jonkin verran nykyisin, varsinkin ulkomailla, näkyy vahvasti ääriviivoiltaan leikattuja turkkeja, mutta se ei ole omasta mielestäni haluttu lopputulos. Näyttelyissä trimmaustyylit kulkevat myös jonkin verran trendien mukaan ja tyylit muuttuvat ajan saatossa. Kuitenkin perus periaate kultaisennoutajat trimmauksessa on pysynyt edelleen samana ja toivon, että tämä opas valoittaa sitä perusperiaatetta.
Kiitos koiran lainaamisesta sekä avustuksesta kuvien ottamisessa Magdalena & Mac (Noudon Stroke of Luck)