Huom!
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalikoirien harrastustoiminta, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän tai oikeiden koirien koe- ja harrastustoiminnan kanssa. Lue lisää virtuaalikoiratoiminnasta tältä sivulta.
VLVKL Info
Mihin laumanvartijoita tarvitaan?
Paimenien ja maanviljelijöiden eläinlaumoja uhkaavat useimmin sudet, ilvekset, karhut ja joskus myös varkaat. Siksi tarvitaan laumanvartijoita, jotka elävät päivittäin eläinlauman seassa ja sulautuvat säyseiden märehtijöiden joukkoon, mutta uhan yllättäessä ne puolustavat laumaa raivokkaasti. Laumanvartijakoirat ovat lauman suojelijoita (eivät paimenia!) ja siksi niiltä vaaditaan itsenäisyyttä, oma-aloitteisuutta, älyä ja rohkeutta. Liiton perusteena on testata tätä taitoa ensin soveltuvuuskokeilla ja sitten sitä seuraavissa uhkatesteissä.
Tämän lisäksi liittomme järjestää erillisen omistajan suojelemiskokeen, josta myös löydät lisää tietoa alempaa.
Säännöt ja osallistumisoikeus
koiran on oltava vähintään 1-vuotias ja korkeintaan 8-vuotias osallistuessaan kokeisiin
koira ei saa olla kiimainen, tiine eikä sairas
koira ei saa olla aggressiivinen tuomareita kohtaan, pidättyväisyys sallitaan
koiran tulee osata peruskäskyt (paikka, luoksetulo, kieltosana) ja totella omistajaansa tarvittaessa
Soveltuvuuskoe ja testit
KOIRA VOI OLLA JOKO LAMMAS-, NAUTA- TAI POROLAUMANVARTIJA. Yksi koira voi olla vain yhden eläinlajin vartija ja jokaiselle näille kolmelle on omat soveltuvuuskokeensa ja sitä ylemmät testinsä.
LAMMASVARTIJA:
- 1. LA SOVELTUVUUSKOE
- 2. LA Susitesti
- 3. LA Ilvestesti
- 4. LA Karhutesti
- 5. LA Varastesti
|
NAUTAVARTIJA:
- 1. NA SOVELTUVUUSKOE
- 2. NA Susitesti
- 3. NA Ilvestesti
- 4. NA Karhutesti
- 5. NA Varastesti
|
POROVARTIJA:
- 1. PO SOVELTUVUUSKOE
- 2. PO Susitesti
- 3. PO Ilvestesti
- 4. PO Karhutesti
- 5. PO Varastesti
|
Kaikkien koirien tulee ensin suorittaa yksi edellämainituista soveltuvuuskokeista ja sitten se voi jatkaa missä tahansa järjestyksessä suorittamaan uhkatestejä (eli esim. karhutesti -> susitesti -> ilvestesti -> varastesti) suorittamansa soveltuvuuskokeen alaisena.
Esimerkki: Koira nimeltä Tessu on 2-vuotias anatoliankoira ja suorittaa lammasvartijan soveltuvuuskokeen (LA SOKO) hyväksytysti kolmellakymmenelläkolmella (33) pisteellä. Sen jälkeen omistaja yrittää ilmoittaa sen nautavartijan (NA) ilvestestiin. Tessu hylätään, koska se ei ole suorittanut nautavartijan soveltuvuuskoetta eikä sillä ole oikeuksia vartioida nautaeläimiä, eikä se myöskään enää voi suorittaa toisen eläimen, esimerkiksi porovartijan soveltuvuuskoetta. Tessu saa osallistua nyt haluamassaan järjestyksessä lammasvartijan uhkatesteihin, kuten LA varastestiin, LA susitestiin ja niin edelleen missä tahansa järjestyksessä. Kun Tessu on suorittanut kaikki testit ja aiemmin mainitun soveltuvuuskokeen, siitä tulee virallinen virtuaalinen lammasvartija vSH GRD. Omistajan suojelukoetta ei tarvitse suorittaa valioituakseen!
Mitä kokeissa tapahtuu?
Jokainen koe järjestetään noin 100m x 200m aidatulla alueella. Kokeet järjestetään turvallisesti niin, ettei mikään eläin pääse vahingoittumaan koiran, kone-eläinten, ihmisten tai toistensa toimesta.
Soveltuvuuskokeessa (SOVE) testataan koiran suhtautuminen suojeltaviin eläimiin ja niiden laumaan, ensin aitauksen ulkopuolella ja sitten aitauksessa. Koiran tulee olla eläimille ystävällinen ja kunnioituksen pitää olla molemminpuolista. Koiran tulisi myös rentoutua eläinten lähellä ja pitää niitä laumanaan.
Susitestissä (SUTE) on kaksi konesutta, jotka uhkaavat koiran suojeltavaa laumaa. Koiran pitää yrittää suojella laumaa ja hyökkiä susia päin, mutta koiran tulisi välttää susiin kiinnikäymistä mahdollisimman kauan.
Ilvestesti (ILTE) on hyvin samanlainen kuin susitesti, mutta koneilveksiä on vain yksi ja se pysyy kauempana, mutta liikkuu hyvin nopeasti lauman ympärillä. Koiran tulisi yrittää hätistellä ilvestä ja ajaa sitä takaa niin, että se lopulta lähtee pois lauman luota.
Karhutestissä (KATE) konekarhu kiertelee kaukana ja koiran tulee välttää yhteenottoja koko testin ajan. Sen pitää saada lauma liikkumaan tarpeen tullen kauemmaksi ja estää karhua lähestymästä.
Varastestissä (VATE) mustiin vaatteisiin ja suojavarusteisiin pukeutuneet kaksi ihmistä yllättävät koiran ja yrittävät hätistellä lauman eläimiä. Koiran tulee ensin varoittaa ihmisiä haukkumalla ja uhittelemalla ja vasta tarpeen tullen hyökätä suojattuun käteen kiinni. Testissä on myös aitauksen ulkopuolella oleva testimies, joka ei tule näkyviin koko testin aikana, vaan noin puolessa välissä testiä hän ampuu "säikäytyslaukauksen" aivan toiseen suuntaan kaukana olevaan maalitauluun. Tämän tarkoituksena on nähdä, kuinka koira reagoi läheltä tulevaan kovaan ammuksen ääneen; pelästyykö ja luovuttaa vai jatkaako puolustamista.
Jokaisessa kokeessa & testissä:
Soveltuvuuskokeet ja kaikki testit voi suorittaa vain hyväksytysti tai hylätysti.
- Soveltuvuuskoe on hyväksytty jos koira saa yli 25p.
- Testi on hyväksytty jos koira saa yli 35p.
Soveltuvuuskokeessa arvostellaan koiran kokonaisvaikutus, laumaan suhtautuminen ja joukkoon "sulautuminen" sekä rentoutuminen lauman seurassa.
Soveltuvuuskokeissa annetaan pisteitä nollasta neljäänkymmeneen.
Testien aikana ihmiset poistuvat paikalta kone-eläinten ohjaamoon, jotta koira saa toimia rauhassa.
Testeissä arvostellaan koiran yleiskäyttäytyminen, panostus lauman suojeluun ja hyökkäykset sekä niiden määrä ja tarpeellisuus.
Väistäminen ja varominen on aina sallittua, koiran tuleekin aina välttää yhteenottoja viimeiseen tippaan asti! Koira saisi käydä kiinni kone-eläimiin vain, jos ne lähestyvät alle kolmen metrin päähän koirasta itsestään tai suojeltavasta laumasta.
Kaikissa uhkatesteissä annetaan pisteitä nollasta viiteenkymmeneen, pisteytyksistä voit lukea lisää tuomarointi -osiossa.
lammaskokeissa on 5 oikeaa lammasta
nautakokeissa on 2 oikeaa nautaa
porokokeissa on 3 oikeaa poroa
Kokeissa käytettävät suojeltavat eläimet ovat suhteellisen rauhallisia ja testiin tottuneita yksilöitä. Kokeissa käytetyillä eläimillä ei myöskään ole sarvia, ja siksi ne ovat hyvin vaarattomia koiralle.
RODUT & ROTUKOODIT
Kaikki luetellut rodut ovat oikeutettuja osallistumaan kaikkiin vartijakokeisiin. Liitto kuitenkin suosittelee tutkimaan rotujen alkuperän ja näin saamaan selville, millaisten eläinten laumanvartija kyseessä oleva rotu on aikoinaan ollut. Esimerkiksi jostakin eteläisestä maasta tullut lyhytkarvainen lammaslauman vartijarotu ei välttämättä sovi Suomen kylmään lappiin poroja vahtimaan.
(KIF = Kielletty FCIssä)
- aidi (aidi)
- akbash KIF
- alentejonkoira (alente)
- anatoliankoira (anapai)
- boerboel (boerbo)
- bukovinankoira (bukovi)
- epeiroksenmolossi KIF
- etelävenäjänkoira (evp)
- espanjanmastiffi (espmas)
- estrelanvuoristokoira lk (evklk)
- estrelanvuoristokoira pk (evkpk)
- karpaattienkoira (karpai)
- karstinpaimenkoira (karspa)
- kaukasiankoira (kap)
- keskiaasiankoira (kep)
- komondor (kd)
- kreikanpaimenkoira KIF
- kuvasz (kz)
- maremmano-abruzzese (maremm)
- owczarek podhalanski (op)
- pyreneittenkoira (py)
- pyreneittenmastiffi (pyrmas)
- romanianpaimenkoira (rompai)
- são miguelinfila (sao)
- sarplaninac (sar)
- serbianvuoristokoira KIF
- slovakiancuvac (slc)
- tiibetinmastiffi (tiimas)
- tornjak (tornj)
- uruguayncimarrón (urucim)