Seiskarinkoira ja garafíanpaimenkoira lisätty rotulistaan.
VRTL ja VSPKL saivat uudet toimivat osoitteet sekä uuden ylläpitäjän!
Kilpailukalenteria kiusannut vika on korjattu. Jos huomaatte sivuilla ongelmia tai jokin vaikuttaa siltä, ettei se toimi oikein, olkaa vain rohkeasti yhteydessä ylläpitoon sähköpostitse osoitteeseen vfci (at) kultsu.net!
Teksti © Natali
Virtuaalikennelin nimi on yleensä yksi- tai kaksiosainen. Nimen tulee olla hyvän maun mukainen, eikä sen tulisi sisältää esimerkiksi kirosanoja, alkoholijuomien nimiä tai mitään viittauksia päihteisiin. Nimi voi olla mitä kieltä vain tai vaikkapa siansaksaa. Sinun tulee myös pitää huolta, ettei nimi ole jo käytössä oikealla kennelillä tai toisella virtuaalikennelillä. Mikäli et keksi itse sopivaa nimeä voit pyytää apua Karvaturrit-foorumilla.
Kasvattajanimi tulee aina virtuaalikennelin kasvattien eteen. Yleensä kennelnimen perään lisätään suomenkielisissä nimissä n-kirjain (esim. Hallava - Hallavan) tai ulkomaalaisissa joko heittomerkki ja s-kirjain (esim. Gaestro -Gaestro's). Vaihtoehtoisesti kasvattajanimi voi tulla myös virtuaalikoiran nimen perään (esim. VIRTUAALIKOIRAN NIMI of Gaestro).
FCI:n listaus oikeilla kenneleillä käytössä olevista nimistä: http://www.fci.be/en/affixes/?lang=en
Karvaturrit.netin nimiehdotuksia virtuaalikenneleille -ketju: http://karvaturrit.net/viewtopic.php?f=7&t=2268
Keskittyykö kennelisi tietyntyyppisiin koiriin (esim. paimenkoirat, seurakoirat, metsästyskoirat) tai tiettyihin rotuihin? Mikäli olet kiinnostunut useista roduista ei erillinen kasvatusrotu ole pakollinen, mutta monet haluavat mielellään keskittyä omiin suosikkirotuihinsa. Suosittuja rotuja virtuaalimaailmassa tällähetkellä ovat mm. saksanpaimenkoirat, belgianpaimenkoirat, huskyt ja noutajat.
Voit joko ostaa kasvattajalta pennun, aikuisen koiran toiselta virtuaalikoiraharrastajalta tai keksiä virtuaalikoirasi aivan itse. Vaikka virtuaalikoirien yhteydessä puhutaan ostamisesta, niistä ei silti peritä maksua, vaan kyseessä on pelkkä sanonta, jolla saadaan lisää realistisuutta siihen, kun virtuaalikoira vaihtaa omistajaa. Karvaturrit-foorumilta löydät myynnissä olevat koirat helposti.
Pennun ostaminen: Laita viesti Karvaturrit.netissä Tori-alueella, Pentueet-osiossa olevaan kasvattajan luomaan pentueilmoitukseen. Ilmoita viestissä ainakin mihin pentu tulee (kerro virtuaalikennelisi nimi ja laita linkki kenneliisi), mitä aiot sen kanssa harrastaa (ei pakollista) ja haluamasi sukupuoli. Tämän jälkeen kasvattaja kertoo suostuuko hän sinulle myymään pennun. Kun olet ostanut pennun ja tehnyt tälle sivun, sinun tulee aina kertoa kasvattajalle pennun sivujen osoite. Kasvattajat saattavat myös vaatia pentujen ostajilta esimerkiksi kisaamista tietyissä lajeissa.
Aikuisen koiran ostaminen: Ostaessasi aikuista virtuaalikoiraa, koiran mukana saattaa joskus tulla esimerkiksi kuvat tai koira on jo mahdollisesti kilpaillut ja saanut tuloksia, jolloin saatat päästä hieman helpommalla kisautuksen suhteen.
Koiran keksiminen eli tuominen: Voit myös keksiä koiran tiedot omasta päästäsi, jolloin puhutaan koiran tuomisesta. Keksit siis itse kaikki koiran tiedot, paitsi kisakalenterin, joka täyttyy ainoastaan kilpailemalla virtuaalikoirille tarkoitetuissa kilpailuissa.
Virtuaalikoirilla voi olla joko piirretyt kuvat tai valokuvat. Voit joko piirtää koirasi kuvan itse tai pyytää esimerkiksi Karvaturrit.netissä Pyynnöt ja tarjoukset -alueella jotakin henkilöä piirtämään koirallesi kuvan. (Pyynnöt ja tarjoukset -osio näkyy vain sisäänkirjautuneille Karvaturrit-foorumin jäsenille.)
Mikäli haluat valokuvan, voit ottaa kuvan itse esimerkiksi koiranäyttelyssä, pyytää Karvaturrit.netissä kuvaa koirallesi tai kysyä saisitko käyttää jonkin oikean kennelin sivuilla olevaa kuvaa/kuvia virtuaalikoirallasi. Muistathan että käyttääksesi kuvaa virtuaalikoirallasi tarvitset aina kuvan ottajan luvan.
Lisää tietoa kuvien kopioimisesta ja luvattomasta käytöstä löydät täältä:
http://www.gramex.fi/fi/tietoa_gramexista/tekijanoikeus/tekijanoikeuslaki_suojaa/tekijanoikeuslaki_lyhyesti
Virtuaalikennel Lilithia
Virtuaalikennel Bad Karma
Virtuaalikennel Joikhas
Virtuaalikennel Ken'ketun
VAIHE 1
Mene osoitteeseen www.suntuubi.com ja klikkaa "Aloita tästä" -painiketta.
VAIHE 2
Täytä rekisteröitymislomakkeeseen virtuaalikennelisi tiedot. Muista laittaa käyttäjätunnus-kohtaan kennelisi nimi. Kun olet rekisteröitynyt, käy antamassasi sähköpostiosoitteessa ja klikkaa Suntuubilta tulleessa aktivointiviestissä olevaa linkkiä, niin pääset rakentamaan kenneliäsi!
VAIHE 3
Kirjaudu tunnuksillasi sisään Suntuubiin ja valitse vasemmassa yläkulmassa olevasta oranssista laatikosta "Sivujesi ylläpito" -vaihtoehto.
VAIHE 4
Luo omat sivusi! Suosittelen aloittamaan navigaatiolinkkien valitsemisesta. Yleensä virtuaalikennelin sivuilla on etusivu-, koirat- ja kasvatus-linkit. Lisäksi sivuilla voi olla esimerkiksi vieraskirja. Klikkaa "Muokkaa navigaatiota" -painiketta.
Voit tehdä uusia kategorioita valitsemalla "Uusi kategoria". Laita kaikki yllämainitut kategoriat pääkategorioiksi. Alakategorioita käsitellään tässä tutoriaalissa aivan pian, malta siis mielesi!
VAIHE 5
Nyt tehdään pääkategoriat! Paina aivan ensimmäiseksi "Uusi kategoria" -painiketta. Sen jäkeen kirjoitat kategorian nimen (huom. etusivua ei tarvitse tehdä erikseen, sillä se on jo valmiina automaattisesti), vaihdat kategorian tyypiksi pääkategorian ja säädät näkyvyyden julkiseksi. Tee kaikki pääkategoriat tällä tavoin valmiiksi. Kategorioita voi lisätä, muokata tai poistaa myöhemmin.
VAIHE 6
On aika kirjoittaa tekstit sivuille! Klikkaa ensin vasemmalta kategorian nimeä ja sen jälkeen "Muokkaa sisältöä" -painiketta.
Suosittelen katsomaan teksteille mallia muista virtuaalikenneleistä ainakin aluksi, mutta luovuus on sallittua ja erittäin suotavaa virtuaalikennelissä, joten nämä ohjeet ovat vain suuntaa antavia.
Etusivulle voisi olla hyvä laittaa kennelin esittely, jossa toivotetaan kävijät tervetulleeksi, kerrotaan kasvatusrotu (jos sellainen on), usein kerrotaan myös kennelin perustamisajankohta. Voit myös esitellä itsesi etusivulla, jos haluat. Kennelin esittely voi olla myös omalla erillisellä sivullaan.
Koirat-sivulla on yleensä linkit koirien omille sivuille. Suntuubissa olevissa kenneleissä koirat ovat kuitenkin usein Koirat-sivun alakategorioita, joista lisää seuraavaksi.
Kasvatussivulla voit kertoa omasta kasvatusrodustasi, listata pentueesi (sitten kun niitä tulee), kertoa millaisia koiria käytät kasvatuksessasi (vaaditko koiralta kisaamista jossain tietyssä lajissa, onko vanhempien oltava valioita yms.) sekä siitä, mitä vaadit pentujen ostajilta (myytkö pelkäksi kotikoiraksi, täytyykö omistajan kisata tietyissä lajeissa yms.).
VAIHE 7
Nyt tehdään koirille omat sivut alakategorioksi Koirat-sivun alle! Valitse vasemmalta Koirat-sivu ja sen jälkeen "Uusi kategoria". Kategorian nimeksi tulee joko koiran virallinen nimi, jos se mahtuu tai kutsumanimi. Tällä kertaa kategorian tyyppi ei ole pääkategoria vaan koirat. Muistathan taas laittaa näkyvyys kohtaan "kaikki".
VAIHE 8
Klikkaa koiran nimeä, niin pääset päivittämään koiran tietoja. Yleensä ylimpänä virtuaalikoiran sivuilla on kuva. Mikäli haluat käyttää koiraa näyttelyissä, tulee koiralla olla ns. rakennekuva eli sivultapäin otettu kuva, jossa koira seisoo ryhdikkäästi ja koko sivuprofiili on näkyvissä.
Koiran sivulla on yleensä lueteltu perustiedot, joissa olisi hyvä olla ainakin koiran virallinen nimi, kutsumanimi, rotu ja ikä/syntymäaika. Lisäksi koiran perustiedoissa voi olla mm. väri ja kasvattaja. Mikäli koiran kasvattaja ei ole virtuaalimaailmassa, on nimen perään laitettava lyhenne evm. (= ei virtuaalimaailmassa).
Luonteen voi kirjoittaa koiralle, mikäli haluaa. Luonteen pituus voi olla mitä vain aina muutamasta lauseesta pitkään kertomukseen. Luonteeseen voi kirjoittaa esimerkiksi koiran taustoista, sen mieltymyksistä sekä omistajan ja koiran välisestä suhteesta.
Sukutaulu ei ole pakollinen, ellei koiralla ole sukua virtuaalimaailmassa. Sukutauluun kirjataan yleensä sukulaisten nimet ja mahdollisesti myös tittelit, mikäli haluat. Evm-sukuisille eli keksityille koirille voit halutessasi keksiä myös sukua, kunhan muistat merkitä sukulaisten perään evm-lyhenteen.
Koiran sivulta löytyy yleensä myös sen kisakalenteri, jonka opimme tekemään seuraavaksi.
VAIHE 9
Koiran kisakalenteriin merkitään koiran saamat tulokset virtuaalisissa kisoissa. Kisakalenterin voi jakaa lajeittain, jolloin saman lajin tulokset ovat allekkain, mikä olisi erittäin suositeltavaa. Helpointa aloittelijalle on yksinkertaisesti laittaa tulokset kirjoitettuna ja kauttaviivoilla eroteltuna sivuille, mutta halutessaan voi myös tehdä taulukon.
Onneksi olkoon, kennelisi on valmis! Nyt voit aloittaa kisaamisen ja kasvatuksen.
Seiskarinkoira ja garafíanpaimenkoira lisätty rotulistaan.
VRTL ja VSPKL saivat uudet toimivat osoitteet sekä uuden ylläpitäjän!
Kilpailukalenteria kiusannut vika on korjattu. Jos huomaatte sivuilla ongelmia tai jokin vaikuttaa siltä, ettei se toimi oikein, olkaa vain rohkeasti yhteydessä ylläpitoon sähköpostitse osoitteeseen vfci (at) kultsu.net!