8.11.2023

Koirarekisterissä ja kilpailukalenterissa on ollut vikatilanne, minkä vuoksi 31.10.–7.11.2023 lisätyt tiedot täytyy päivittää uudelleen. Lue lisää Karvaturrit-foorumin tiedotteesta.

14.8.2023

27.2.2023

  • Tohveli on suorittanut tuomarikokeen onnistuneesti ja toimii roturyhmien FCI1, FCI2, FCI5 tuomarina!
  • Korjattu koirarotujen listaan kangalinkoira ajantasaiselle nimelle, eli anatoliankoira (FCI2) ja kangal (EFR) ovat jatkossa kangalinkoiria. Vanhoille rotunimille rekisteröidyt koirat on siirretty rekisterissä kangalinkoiriksi.

    Lue lisää uutisia »

UKK : Usein Kysytyt Kysymykset

Kootut kysymykset ja vastaukset VFCI:n toiminnasta ja muista virtuaalikoiramaailmaan liittyvistä pulmista.
Virtuaalikoiraharrastukseen pääsee perehtymään myös harrastukseen syventävästi ohjaavan virtuaalikoiralu-oppaan parissa.

Siis häh! Mikä ihmeen vFCI!
vFCI eli Virtual Fédération Cynologique Internationale (kyllä, nimi on aikamoinen sanahirviö) on virtuaalikoiramaailman kattojärjestö, joka on perustettu antamaan informaatiota ja tukemaan Suomen virtuaalikoiraharrastajia, ja vastaamaan IRL-maailman, eli oikean maailman (IRL = In Real Life) FCI-järjestöä, jonka alaisena toimii mm. Suomen Kennelliitto.

Sivujen ulkoasu näkyy minulla virheellisesti, mikä neuvoksi?
Sivujen näkyessä virheellisesti otathan yhteyttä suoraan ylläpitoon joko vieraskirjan tai sähköpostin kautta, ja kerrot mikä on vikana. Yritämme korjata mahdolliset virhekohdat niin nopeasti kuin mahdollista.

Mitä on virtuaalikoiran rekisteröinti? Miksi se kannattaa? Haluaisin rekisteröidä koirani, mutta en tiedä miten?
Voit rekisteröidä virtuaalikoirasi VFCI:n rekisteriin täyttämällä "Koirarekisteri: Rekisteröi koira"-sivulla olevan kaavakkeen koirasi tiedoilla ja painamalla "Lähetä"-nappia. Jonkin ajan kuluttua koirasi on ilmestynyt rekisteriin, josta sinun täytyy etsiä se itse - rekisteröinnistä ei tule erillistä ilmoitusta esimerkiksi sähköpostiisi.
Alkuvuodesta 2016 eteenpäin virtuaalikoiran rekisteröinnistä tuli edellytys koiran kanssa kisaamiseen. Tämä siksi, että kaikki koirat muistettaisiin rekisteröidä, jolloin välytytään koirien "katoamiselta bittiavaruuteen" myöhemmin esim. koiran menehtyessä.

Koirani rekisteröinti vain kestää ja kestää!
Kärsivällisyyttä! Ennen koiran lisäämistä rekisteriin, pitää jonkun ylläpitäjistä tarkistaa ja hyväksyä se virheiden varalta. Rekisterin hyväksymisaika vaihtelee parista tunnista enimmillään pariin viikkoon - voit tarkistaa viimeisimmäksi rekisteröidyt koirat täältä. Pääsääntöisesti rekisterijono pyritään tyhjentämään viikoittain.
Mikäli koiraasi ei hyväksytä rekisteriin, tulee sinulle tästä antamaasi sähköpostiosoitteeseen viesti hylkäämissyyn kera.

Kisaamista koskevat kysymykset

Mitä vaaditaan, että voi osallistua virtuaaliseen koiranäyttelyyn? Ja miten sinne osallistutaan?
Virallisiin näyttelyihin osallistumiseen vaaditaan, että puhdasrotuisella rotukoiralla on kuva, josta näkee koiran rakenteen mahdollisimman selkeästi. Eli yleensäkin helpommin sanottuna kuva, jossa koira seisoo, ja se on otettu koiran sivulta. Voit osallistua näyttelyyn näyttelyn kutsusivulta, joita löytää virtuaalinäyttelyliittojen (YVNL) näyttelykalentereista. Kannattaa tarkistaa näyttelyn päivämäärä (PVM) ja viimeinen ilmoittautumispäivä (VIP) (ettet ilmoittaudu liian myöhään!), luokat ja mille roduille/ryhmille kyseinen näyttely on suunnattu. Jokaisella näyttelysivuilla on erikseen ohjeet niihin osallistumiseen, eli osallistumiskoodi ja sähköpostiosoite, johon kyseinen koodi pitää täytettynä lähettää.
Jos sinulla on piirroskoiria ja tahtoisit kisata niiden kanssa, käy toki katsomassa PIVIKO:n, Piirrettyjen Virtuaalikoirien, sivut läpi.

Joidenkin kisojen ilmoittautumiskoodeissa tietojen paikat ovat kirjoitettu kokonaan isolla, niin täytyykö ne kirjoittaa isolla vai saako ne kirjoittaa pienellä?
Pienellä, nimet isolla alkukirjaimella. :)

Miksi koirani sai näyttelyissä EVA:n, vaikka sillä on rodulle oikeaoppisesti hieman etuviistosta otettu kuva?
Kaikki tuomarit eivät tunne jokaisen rodun oikeaoppisia koiranesittämistapoja, joten jos kuva on otettu hieman etuviistosta, varmistathan että koiran takaosakin näkyy siinä. Jos näkyy, ota toki yhteyttä joko suoraan näyttelyn tuomariin tai vFCI:n tuomarivastaavaan ja kerro asiallisesti tapahtuneesta arvosteluvirheestä.

Tuomaritoiminta

Saanko tuomaroida virallisissa näyttelyissä vaikka en olekaan tuomari?
Et saa, vain vFCI:n tuomarikokeen läpäisseet tuomarit saavat tuomaroida YVNL:n alaisissa näyttelyissä, kuin taas vastaavasti PIVIKO:n omat tuomarit saavat tuomaroida PIVIKO:n näyttelyissä. Poikkeuksena, että PIVIKO:n alaisissa näyttelyissä BIS-kehät voi tuomaroida myös vFCI:n kouluttama tuomari.

Missä ja miten voin tehdä tuomarikokeen?
vFCI:n tuomarikoe löytyy "Näyttelyt: Tuomarikoulutus"-linkistä, sieltä löydät ohjeet tuomarikokeen tekemiseen. Suoritettuasi VFCI:n tuomarikokeen, saat tuomaroida missä vain YVNL:n alaisessa virtuaalinäyttelyssä kaikkia rotuja. Ennen tuomarikokeen suorittamista sinulta odotetaan vFCI:n näyttelysääntöjen ymmärrystä, sekä erilaisten rotujen tuntemusta (lue: kykyä lukea rotujen rotumääritelmiä), koiran anatomian tuntemista ja kykyä kirjoittaa selkeitä sanallisia arvosteluja (vaikkei sanallisia jaetakaan jokaisessa näyttelyssä).

Jos tuomarikoe ei mene ekalla kerralla läpi, saako sen uusia joskus?
Voi. Ennen kokeen uusimista sinun täytyy tietysti lukea säännöt läpi ja miettiä missä meni viimeksi vikaan. Kannattaa esimerkiksi valita joku näyttely ja sieltä jokin rotu, jonka "arvostelee" laatuarvostelulla ja sanallisilla itsekseen ja pyytää vaikka jotain virallista tuomaria katselemaan, missä on mahdollisesti mennyt vikaan. Näyttelyiden tuomarointia seurata ja ottaa kokeneilta tuomareilta oppia.

Tarvitsenko koulutuksen myös käyttölajien tuomarointiin?
Et, riittää että ymmärrät liiton säännöt ja suoritat tuomaroinnin lajiliiton määrittämien tuomarointiohjeiden mukaisesti - näin et voi epäonnistua. Lajiliittojen ylläpitäjät huomauttavat sinua, mikäli tuloksissasi on kaikesta huolimatta jotain korjattavaa.

Yleiset virtuaalikoiriin ja -kenneleihin liittyvät asiat

Mikä on evm-koira ja mitä se evm tarkoittaa?
Evm tarkoittaa "ei virtuaalimaailmassa olevaa". Eli keksittyä koiraa, jolla ei ole oikeastaan minkäänlaista omaa alkuperää. Evm-koira on näin ollen "ei virtuaalimaailmassa oleva" yksilö. Virtuaalikoiramaailman tuodaan aina välillä näitä "evm-sukuisia" koiria, joiden suvut ovat keksittyjä ja ne saattavat tuoda uutta verta rotukantaan, jota uhkaa esimerkiksi sisäsiittoisuus. Evm-koirilla ei ole alkuperäistä kasvattajaa.

Mistä tietää, jos virtuaalikennelin nimi on jollakin IRL- kennelillä?
FCI:n listauksesta tai Suomen Kennelliiton listauksesta. Edellisessä ovat kaikkien FCI:n jäsenmaiden nimet, ja jälkimmäisessä ovat Suomessa käytössä olevat nimet.

8.11.2023

Koirarekisterissä ja kilpailukalenterissa on ollut vikatilanne, minkä vuoksi 31.10.–7.11.2023 lisätyt tiedot täytyy päivittää uudelleen. Lue lisää Karvaturrit-foorumin tiedotteesta.

14.8.2023

27.2.2023

  • Tohveli on suorittanut tuomarikokeen onnistuneesti ja toimii roturyhmien FCI1, FCI2, FCI5 tuomarina!
  • Korjattu koirarotujen listaan kangalinkoira ajantasaiselle nimelle, eli anatoliankoira (FCI2) ja kangal (EFR) ovat jatkossa kangalinkoiria. Vanhoille rotunimille rekisteröidyt koirat on siirretty rekisterissä kangalinkoiriksi.

    Lue lisää uutisia »

© VFCI 2002-2019