OPAS: Kilpaileminen
Teksti © Lyydia
Sisältö
- Miksi kilpaillaan?
- Mistä aloitan?
- Miten kilpaillaan?
- Mistä löydän kilpailut?
- Miten osallistutaan?
- Kilpailukutsusivun tulkitseminen
- Osallistumisviestin kirjoittaminen
- Tulosten lisääminen koiran sivuille (Kisakalenteri)
- Valionarvon anominen
- Meriitti-/tittelirivi koiran nimen yhteydessä
Miksi kilpaillaan?
- Koirien kanssa kilpaillaan ensisijaisesti siksi, etteivät ne olisi vain sivujen koristeita.
- Virtuaaliharrastukseen löytyy myös enemmän intoa, kun on jotakin tavoiteltavaa, eikä vain paljon koiria joilla on vain nimi ja söpö kuva.
- Virtuaalikoirat saavat paljon enemmän merkitystä, kun omistaja käyttää niihin aikaa ja vaivaa kisaamalla.
- Kilpaileminen asettaa myös tavoitteita harrastukselle sekä jalostukselle, kun ei käytä jalostukseen täysin kisaamattomia koiria. Tällöin pentuja syntyy vain harkitusti ja hyvistä yhdistelmistä.
- Myös koiranpennut menevät paremmin kaupaksi, kun vanhempi on menestynyt virtuaalikilpailuissa. Pennunostajat arvostavat sellaisia kasvattajia, jotka ovat nähneet vaivaa pentueen eteen.
Mistä aloitan?
- Kilpaileminen kannattaa aloittaa tutustumalla ensin yhteen lajiin, jotta asia pysyisi mahdollisimman yksinkertaisena, etkä mene sekaisin eri lajien kanssa.
- Koirasi rodusta riippuen voit kisata tietyissä lajeissa. Esimerkiksi paimenkoiralle hyvin ominainen laji on paimennus, metsästyskoiralle ajokokeet tai hirvenhaukkukokeet, rekikoiralle valjakkoajot, noutajalle noutajakokeet, vinttikoiralle vinttikoirakilpailut ja niin edelleen. Näyttelyissä saavat kilpailla kaikki puhdasrotuiset.
- Tutustu johonkin koirallesi rodunomaiseen käyttölajiin tai näyttelyihin (ks. kilpailuliitot) ja aloita kisaaminen yhdellä tai parilla koiralla!
- Hanki lisää koiria vasta sitten, kun ensimmäisten koiriesi kisakalentereiden päivittely sujuu vaivatta ja olet saanut asetettua tavoitteita virtuaalikoirillesi.
Miten kilpaillaan?
- Virtuaalikoiran kanssa kilpaillaan osallistumalla kisoihin, joissa tuomarina toimii joko oikea henkilö (lähinnä vain koiranäyttelyissä) tai arvontakone (käyttölajit), jonka käytöstä on vastuussa kokeeseen valittu tuomari.
- Aina kun koirasi saa lajissa merkittävän tuloksen, se tulee merkitä koiran kisakalenteriin. (Ks. Tulosten lisääminen koiran sivuille)
- Lajista riippuen koiran tie valioitumiseen vie enemmän tai vähemmän aikaa, usein jopa kuukausia. Päämääränä useimmissa lajeissa on tietenkin valioituminen, mutta kilpailemisen voi jättää myös kesken.
- Virtuaalikoirailu ei siis ole mikään peli, jossa nuolinäppäimillä liikuteltaisiin koiraa virtuaalimaailmassa, vaan se on oman mielikuvituksen ja ajan käyttöä.
Mistä löydän kilpailut?
Kunkin lajin omat kilpailut löydät lajin liiton omasta kalenterista. Liiton sivuilla kalenterin sivun nimi voi olla "Kalenteri", "Kisakalenteri", "Kilpailut", "Kisat", "Kokeet" tai jokin muu vastaava. Uusimmat kilpailut ovat kalenterin yläosassa ja vanhimmat alhaalla. Monesti uusimmat kisat, joissa on ilmoittautumisaikaa jäljellä, on merkitty eri värillä tai ne ovat boldattuja eli lihavoituja.
Miten osallistutaan?
- Kilpailuihin osallistuminen tapahtuu useimmiten täyttämällä osallistumiskoodi (tai useampi osallistumiskoodi, mikäli sinulla on monta koiraa) ja lähettämällä se kisasivulla annettuun sähköpostiosoitteeseen tietyllä otsikolla. Sähköposti kannattaakin itselleen luoda, sillä muuten kisaaminen on lähes mahdotonta (esim. gmail.com ja outlook.com ovat ilmaisia sähköpostipalveluja).
- Jokaisella lajlla on oma osallistumiskoodinsa, joka ilmoitetaan aina kisasivulla. Osallistumiskoodi on html-kieltä, jotta kisan järjestäjä pystyy lisäämään ilmoittautumisesi helposti kisasivulle. Osallistumiskoodeissa tulee täyttää vain ne kohdat, joihin pyydetään jotakin koiran omaa tietoa, esimerkiksi rekisterinumeroa, rotukoodia, sivuosoitetta, virallista nimeä ja ohjaajaa/omistajaa.
Esimerkkiosallistumiskoodi agilityyn:
LUOKKA
VTR-00000 ROTUKOODI <a href="">KOIRAN NIMI</a>, OHJAAJA<br>
Tässä koodissa tulee täyttää koiran rekisterinumero ja isolla kirjoitetut (CAPS LOOK) kohdat.
Osallistumiskoodi täytettynä:
Maxi I
VTR-12345 bc <a href="http://virtuaalikennel.kotisivuni.fi/pepi.html">Virtuaalikoirani Virallinen Nimi</a>, Maija<br>
Kilpailukutsusivun tulkitseminen (esimerkkinä Palveluskoirakoe)
- Palveluskoiraliiton sivuilta löytyi kisa, johon esimerkissä haluamme osallistua (Suden Sydän 15.04). Avaamme kutsusivun.
- Kutsusivuilta katsotaan ensimmäiseksi onko ilmoittautumisaikaa vielä jäljellä. VIP tarkoittaa viimeistä ilmoittautumispäivää. Tässä alla olevassa kilpailussa se on 14.4. klo 18.
- Sitten tarkistetaan mitkä luokat ovat kilpailussa mukana, tällä kertaa kilpailussa on PAKK, PAEK, PAVI, PAHA ja PAJÄ.
- Rajoitukseksi on laitettu 5koiraa/ohjaaja/luokka ja yhteen luokkaan otetaan rajattomasti osallistujia. Et siis voi ilmoittaa yhteen luokkaan kuin enintään 5 koiraa, mutta voit ilmoittaa myös vähemmän, kuten yhden, kaksi, kolme tai neljä koiraa. Koska osallistujamäärä on rajoittamaton, ei tarvitse murehtia siitä mahtuuko luokkiin osallistumaan.
Osallistumisviestin kirjoittaminen
- Osallistumisohjeina annetaan lähettää osallistuminen sähköpostiosoitteeseen. Varmista, että kirjoitat sähköpostin oikein ja nimeä viestin otsikoksi PALVELUS07, kuten sivulla ohjeistetaan. Virheellisesti otsikoituja ilmoittautumisia ei oteta mukaan!
- Osallistumisviestiin ei tarvitse laittaa mitään tervehdyksiä taikka muita fraaseja, vaan pelkkä osallistumisesi. Jos kuitenkin huomaat kilpailusivulla joitakin virheitä tai et ole varma ymmärsitkö ohjeita, voit kysyä niistä samassa viestissä. Muuten kisanjärjestäjät harvoin vastaavat osallistumisiisi, vaan sinun täytyy itse käydä silloin tällöin katsomassa, onko koirasi lisätty kilpasivulle.
- Sitten kopioit kilpailusivulla annetun osallistumiskoodin ja täydennät siihen omien koiriesi tiedot. Valmis sähköpostiviesti voisi näyttää esimerkkikuvassa 1 olevalta, sitten vain painat "lähetä".
- Jonkin ajan kuluttua osallistuminen on lisätty sivuille (esimerkkikuva 2), ja se näyttääkin yhtäkkiä jo paljon järkevämmältä! Enää tehtäväksi jää tuloksien odottaminen ja niiden lisääminen koirien omille sivuille.
Tulosten lisääminen koiran sivuille (Kisakalenteri)
Kun olet osallistunut kilpailuun koirasi kanssa, luonnollisesti kisa myös jossain vaiheessa tuomaroidaan ja koirasi saa sieltä jonkin tuloksen. Virtuaalikisaamisen keskipiste ja idea on lisätä tulokset virtuaalikoiran sivuilta löytyvään kisakalenteriin. Kisakalenteri saa olla täysin vapaamuotoinen, mutta on suotavaa, että kilpailulajit eroteltaisiin toisistaan. Kisakalenteriin tulee merkitä lajista riippuen kaikki oleellinen! Yleisimmät tiedot ovat kisan päivämäärä, tuomari, kilpailuluokka, koirasi sijoitus ja järjestäjä tai kisasivun osoite. Kisakalenterista näet itse mihin luokkaan koirasi kuuluu nyt ja montako tulosta se vielä tarvitsee valioituakseen.
Kaikkia tuloksia koiran sivuille ei tarvitse merkitä, eli niitä, jotka eivät auta koiraa valioitumisessa. Sen sijaan sellaiset tulokset, jotka vaikuttavat luokkanousuihin ja valioitumiseen (1-tulokset, esim ALO1), tulee merkitä kisakalenteriin, jotta koira saa osallistua ylempiin luokkiin. Tuomarit tarkistavat kisoissa koiran sivuilta, onko sillä oikeus osallistua siihen luokkaan johon se on ilmoitettu.
Esimerkkejä koirien kisakalentereista:
Esimerkkisivujen alkuperäisten virtuaalikennelien nimet näet, kun viet hiiren kuvan päälle ja odotat hetken.
Valionarvon anominen
Kun koirasi on kisannut tietyssä lajissa tarpeeksi ja se on kerännyt kaikki valionarvoon tarvittavat tulokset, voit anoa sille valionarvoa sen lajin liiton sivulta, jossa se on kisannut valioksi. Liiton sivuilta löytyvät tarkemmat ohjeet, mitkä koiran tiedot täytetään valionarvohakemukseen ja minne se tulee lähettää. Kun hakemus on hyväksytty, saat siitä sähköpostiviestin ja koirasi on vahvistetusti valio siinä lajissa. Voit lisätä valiotittelin koirasi meriittiriviin jo ennen hakemusta, eikä hakemusta välttämättä tarvitse tehdä ollenkaan, mutta se on suotavaa.
Huomaathan, että kaikkien tulosten tulee siis löytyä koiran sivuilta sen kisakalenterista valionarvoa anottaessa!
Meriitti-/tittelirivi koiran nimen yhteydessä
Kun koirasi on kisannut kilpailuissa, sille on varmasti kertynyt koulutustunnuksia eli niin sanottuja "koulareita" ja muita titteleitä, kuten valionarvoja. Nämä todisteet koiran menestyksestä on tapana merkitä koiran sivuille virallisen nimen yhteyteen. On helpompi katsoa koiran saavutukset yhdeltä riviltä, kuin etsiä niitä kisakalenterista. Tittelirivi voi olla koiran nimen yllä, edessä tai alla.
Esimerkejä titteliriveistä:
- vAVA Kiiturin Peace of Cake
= virtuaalinen agilityvalio
- BH vHPOK Nuuskunenän Mörkö
= käyttäytymiskoe suoritettu, virtuaalinen huumepoliisikoira
- BH vFIN TVA IPO2 RH-F B Suojeliuksen Bahama Mama
= käyttäytymiskoe suoritettu, virtuaalinen tottelevaisuusvalio, palveluskoirakokeiden suojelun AVO-luokan koulutustunnus, suorittanut pelastuskoirakokeiden jälkikokeen B-osion hyväksytysti
- BH REKÄ-JOH1 REK1 VVL KVA vTKVA vPNORW-14 Juoksuhiekan Armas
= käyttäytymiskoe suoritettu, kiitettävä tulos valjakkoajon käyttökokeesta, kiitettävä tulos valjakkoajon kisakokeesta, virtuaalinen valjakkoajovalio, virtuaalinen työkoiravalio, virtuaalisen piirretyn Norjanvoittajanäyttelyn rop tai vsp vuosimallia 2014
- BH TK4 JK3 vFIN TVA vKTV-F vAVA vFIN NVA vFIN KVA Rujovuoren Rin Tin Tin
= käyttäytymiskoe suoritettu, tottelevaisuuskokeiden koulutustunnus EVL-luokasta, palveluskoirakokeiden jäljen VOI-luokan koulutustunnus, virtuaalinen tottelevaisuusvalio, virtuaalinen freestyle-koiratanssivalio, virtuaalinen agilityvalio, virtuaalinen noutajavalio, virtuaalinen käyttövalio