Seiskarinkoira ja garafíanpaimenkoira lisätty rotulistaan.
VRTL ja VSPKL saivat uudet toimivat osoitteet sekä uuden ylläpitäjän!
Kilpailukalenteria kiusannut vika on korjattu. Jos huomaatte sivuilla ongelmia tai jokin vaikuttaa siltä, ettei se toimi oikein, olkaa vain rohkeasti yhteydessä ylläpitoon sähköpostitse osoitteeseen vfci (at) kultsu.net!
Teksti © Juinttu
Aivan ensimmäisenä kohtana on päätettävä, minkä lajin kilpailun haluat järjestää? Vaihtoehtoja on monia, agilitystä ja noutajien metsästyskokeisiin. Useimmiten halutaan järjestää juuri niitä kisoja, mihin omat koirat pääsisivät osallistumaan.
Laji valittu? Hyvä! Siirry kyseisen lajiliiton sivulle ja avaa säännöt-sivu. Jos et ole vielä lukenut sääntöjä, suosittelen ne käymään läpi. Useimpien, ellei kaikkien, lajiliittojen säännöissä on erikseen kokeen järjestämiseen keskittynyt kohta.
Säännöt selvät? Seuraavana on vuorossa luoda kilpailulle oma sivunsa. Sen voi tehdä kennelin sivuille, mutta esimerkiksi myös Bloggeriin voi luoda kilpailuilleen oman blogin. Pääasia on saada kilpailulle erillinen ja selkeä sivu, on myös tärkeää, ettei sivu katoa hetken kuluttua. Kilpailusivujen olisi hyvä näkyä vähintään pari kuukautta vielä kisan jälkeen.
- Milloin kilpailu järjestetään? Monesti on hyvä, että kisan anomisesta on useampi päivä kilpailun viimeiseen osallistumispäivään. Noin viikko on hyvä aika. Viikkoa pidempiä ilmoittautumisaikoja suositaan usein lähinnä mestaruuskilpailuissa. Niin kutsuttuja pikavippejä, eli kisoja joihin ilmoittautumisaikaa jää vain päivä tai pari, harvoin suositellaan järjestettäväksi. Usein kilpailun päivämäärä on seuraavana päivänä viimeisestä ilmoittautumispäivämäärästä.
- Mitkä luokat haluat järjestää?
- Montako starttia? Usein halutaan järjestää kilpailussa jokaisesta luokasta esim. kaksi tai kolme starttia. Tämä on kuitenkin täysin vapaavalintaista. Tällöin tuomaroidessa kyseinen luokka arvotaan useampaan kertaan (tästä lisää tuomarointi-kohdassa).
- Mitkä luokkarajoitukset? Usein suositaan rajattomia luokkia, mutta voit myös rajoittaa osallistujamäärän luokittain esim. 25 koirakkoon.
- Montako koiraa yksi omistaja saa ilmoittaa luokkaa kohden? Tässä yleinen suositus on 3-5 koiraa/omistaja/luokka. Sitä voi myös lajiliiton sallimissa puitteissa nostaa esimerkiksi 8 tai 10.
- Onko kilpailu kaikille avoin? Yleinen suositus on järjestää kilpailuita, jotka ovat poikkeuksetta kaikille sallituille roduille avoimia. Huomioiden, että pk-kisoihin voi (PAKK-luokkaa lukuun ottamatta) osallistua vain pk-rodut, tai nome-kisoihin vain noutajat. Vain tietyn roturyhmän tai rodun edustajille järjestetty kilpailu karsii usein paljonkin osallistujia. Voit kuitenkin laittaa esimerkiksi FCI1-ryhmän edustajat etusijalle halutessasi.
Kun olet päättänyt edellä olevat kohdat, merkitse ne ylös kilpailun sivulle. Ja jokaisella kilpailusivulla olisi myös tärkeää tulla ilmi seuraavat asiat:
- Kilpailun alaisuus? Eli linkki kyseisen lajin lajiliiton sivulle.
- Kuka järjestää? Tähän voit laittaa kennelisi/tallisi nimen, oman nimimerkkisi, tai kenties kisakeskuksesi nimi.
- Kuka tuomari? Tätä ei ole pakko päättää heti.
- Osallistujakoodi, joka löytyy jokaisen lajiliiton säännöt-sivulta. Esimerkiksi paimenkoirayhdistyksen käyttämä osallistujakoodi:
- Miten osallistua? Eli mihin yllä oleva osallistujakoodi täytettynä lähetetään. Tässä voit käyttää esimerkiksi sähköpostia (muista mainita miten viestit tulee otsikoida), vieraskirjaa tai blogin kommenttiosiota.
Jos sinulla on käytössäsi php-kieltä tukeva kotisivupalvelin, voit myös käyttää php-kisakoodia. Siitä lisää täällä.
Alla kuva hyvin luodusta ja selkeästä kilpailusivusta.
Nyt löytyy valmis kilpailusivu, entäs mitä seuraavaksi? Nyt palataan jälleen kilpailun lajiliiton sivulle ja etsitään sieltä kohta kilpailujen anomisesta. Tämä löytyy useimmiten säännöistä tai kilpailukalenterin yhteydestä.
Kopioidaan siinä oleva koodipätkä, joka näyttää usein seuraavanlaiselta:
Täytetään siitä jokainen kohta oman kilpailun tiedoilla. Jos sinulla on epäselvyyksiä esim. järjestettävien luokkien ilmaisussa, kannattaa katsoa lajin kilpailukalenterista, miten muut ovat ne ilmaisseet. Kaikkien lajiliittojen ylläpitäjät ovat myös aina valmiita tällaisissa auttamaan, jos et ole aivan varma.
Lopulta kisa-anomus lähetetään lajiliiton sähköpostiin. Sitten jäädään odottelemaan lajiliitolta kisa-anomuksen hyväksymistä, jossa voi kulua tunnista useampaan päivään. Usein kaikki kisat kuitenkin hyväksytään noin vuorokauden sisään.
Kun kilpailu löytyy lajiliiton kalenterista, voit mainostaa sitä. Usein kilpailuja mainostetaan Karvaturrit-foorumin Tulevat kilpailut -osiossa.
Seuraavana vuorossa on osallistujien lisääminen kilpailuun. Se tapahtuu simppelisti copy-pastettamalla (kopioimalla ja liittämällä) esimerkiksi ALO-luokkaan ilmoitetut koirat ALO-otsikon alle, AVO-luokan koirat AVO-otsikon alle ja niin edespäin.
Kun osallistujat on lisätty ja kilpailun viimeinen ilmoittautumisajankohta on kulunut, on aika tuomaroida kilpailu. Tuomaroimiseen löytyy aina selkeät ohjeet jokaisen lajiliiton sivulta, yleensä Säännöt-sivulta.
Tuomaroiminen alkaa yleensä aina luokan koirien tarkastamisella. Siinä katsotaan, että onhan koiralla toimiva sivu ja oikeus kilpailla luokassa. Joissain lajeissa, kuten agilityssä, voit myös erityisesti suuria luokkia tuomaroidessa tarkistaa vasta arvonnan jälkeen vain vKUMAn saaneet koirat. Mikäli huomaat ettei jollain koiralla ole oikeutta luokkaan, voit joko hylätä sen tai mahdollisuuksien mukaan siirtää oikeaan luokkaan. Mikäli hylkäät koiran, tulee se lisätä luokan loppuun, mainita hylkäys ja hylkäyksen syy, esimerkiksi: "ei oikeutta luokkaan".
Tässä kohtaa tulee muistaa aina lajikohtaiset rajoitukset, esimerkiksi paimennukseen saa osallistua vain vPKYn hyväksymät paimenkoirarodut, agilityssä tulee kiinnittää huomiota koiran säkäkorkeuteen, pk-lajeissa (pois lukien PAKK) siihen että koiralla on pk-oikeus. Näistä on onneksi aina maininta lajin sivulla, ettei niitä tarvitse ulkoa osata muistaa.
Kun olet tarkistanut, että kaikki luokan koirat ovat oikeutettuja siinä kisaamaan, on vuorossa itse tulosten arpominen. Kaikissa lajeissa hyödynnetään arvontakonetta, jonka täytät aina lajin ja luokan mukaan. Esimerkiksi paimennuksen 1-luokkaa tuomaroidessa on arvontakoneeseen pistetty ylös seuraavat arvot:
Tämän jälkeen lisäät osallistujat "listaa osallistujat tähän" -laatikkoon ja klikkaat "Arvo!"-nappia. Arvontakone lisää jokaiselle koiralle pistemäärän ja
-tagin nimen loppuun, joten sinulle jää tehtäväksi vain copy-pastettaa eteesi ilmestynyt lista kilpailun sivulle. Tämän jälkeen lisäät vielä esimerkiksi kunniamaininnat tai "hyväksytty"/"hylätty" -otsikot, lajista ja luokasta riippuen.
Kun olet suorittanut edellä mainitut kohdat kaikille luokille, voit tallentaa sivun ja taputtaa itseäsi selkään. Olethan juuri järjestänyt onnistuneesti virtuaalikoirien kilpailun alusta loppuun! Älä kuitenkaan unohda, että jotkin lajit, kuten valjakkoajot, vaativat vielä tässä kohtaa pisteiden lähettämistä liiton ylläpitäjälle.
Sen jälkeen voitkin kokeilla jonkin muun lajin kilpailun järjestämistä. :)
Seiskarinkoira ja garafíanpaimenkoira lisätty rotulistaan.
VRTL ja VSPKL saivat uudet toimivat osoitteet sekä uuden ylläpitäjän!
Kilpailukalenteria kiusannut vika on korjattu. Jos huomaatte sivuilla ongelmia tai jokin vaikuttaa siltä, ettei se toimi oikein, olkaa vain rohkeasti yhteydessä ylläpitoon sähköpostitse osoitteeseen vfci (at) kultsu.net!