OPAS: Valjakkoajoissa kilpaileminen - VVL

Teksti © Lyydia

Soveltuvuus valjakkoajoihin

  • Viralliset liiton hyväksymät valjakkoajorodut ovat alaskanhusky, alaskanmalamuutti, chinook, grönlanninkoira, samojedinkoira ja siperianhusky. Näillä edellä mainituilla roduilla on oikeus kilpailla kaikissa valjakkoajojen osa-alueissa ja valioitua valjakkokoiriksi.
  • Virallisten rotujen lisäksi valjakkoajojen normaalilähdöissä saavat kisata kaikki rodut, jotka ovat vähääkään valjakkoajoon soveltuvia, kuten kanadaneskimokoira, saksanseisojat ja esimerkiksi sekarotuiset koirat joissa on valjakkorotuja. Valjakkokisoihin osallistuvan koiran säkäkorkeus tulisi olla vähintään 50cm ja ruumiinrakenne vetämiseen soveltuva.
  • Kaikkien kilpailevien koirien tulee olla rekisteröityjä VFCI:n rekisteriin.

Kilpailujen osa-alueet

Valjakkoajoissa on kolme osa-aluetta. Kilpailun järjestäjästä riippuen lähdöt ja niiden lukumäärät vaihtelevat.

  • Normaalilähdöt - normaalilähdöissä koira kilpailee rankingpisteistä, joita se ansaitsee sijoittumalla mahdollisimman hyvin.
  • Kisakokeet - kisakokeissa koira kilpailee REK-tuloksesta. Kisakokeissa jaetaan myös rankingpisteet samalla tavalla kuin normaalilähdöissä.
  • Käyttökokeet - käyttökokeissa on kaksi luokkaa, yleinenluokka ja johtajaluokka. Yleisessä luokassa koira kilpailee REKÄ-YLE tuloksesta ja johtajaluokassa REKÄ-JOH tuloksesta. Käyttökokeissa ei jaeta rankingpisteitä.

Kilpailuihin ilmoittautuminen

Kilpailuihin ilmoittaudutaan aina itse kilpailusivulta löytyvillä ohjeilla. Yleisin ohje on lähettää ilmoittautuminen sähköpostilla sivuilla mainittuun sähköpostiosoitteeseen tietyllä otsikolla. Ilmoittautuessa valjakkoajoihin tulee aina käyttää seuraavaa osallistumiskoodia:

LÄHDÖN NRO.
AJAJA - VTR-00000 <a href="HTTP://OSOITE">KOIRAN NIMI</a>, VTR-00000 <a href="HTTP://OSOITE">KOIRAN NIMI</a>... <br>

Tätä osallistumiskoodia tulee tietenkin ymmärtää muokata, esimerkiksi jos lähtöön saa osallistua vain yksi koira per valjakko
(= AJAJA - VTR-00000 <a href="HTTP://OSOITE">KOIRAN NIMI</a>)

Huomaathan, että yksi koira saa yhdessä kilpailussa osallistua korkeintaan kahteen eri lähtöön. Tämä sääntö pätee jokaisessa kisassa järjestäjästä huolimatta.

Valioituminen

Koira valioituu valjakkoajoista ja saa tittelin VVL KVA, 

  • kun se on kerännyt vähintään 65 rankingpistettä
  • saanut kisakokeesta kiitettävän tuloksen (=REK1)
  • ja saanut käyttökokeen johtajaluokasta kiitettävän tuloksen (REKÄ-JOH1) TAI yleisestä luokasta kiitettävän tuloksen (REKÄ-YLE1)

Nämä kaikki tulokset tulee löytyä koiran sivuilta sen kisakalenterista valiotitteliä anottaessa!

Sanastoa

  • koiravaljakko/valjakko: reki, jota vetää yksi tai useampi valjastettu koira sekä sitä ohjaa valjakon ajaja.
  • normaalilähtö: tavallinen lähtö, jossa on yleensä kisakohtaiset rajoitukset (eli kisan järjestäjä saa päättää itse) jotka ovat: matkan pituus (kilometreinä), pohja millä matka juostaan (hiekka, nurmi, lumi), lähtöön sallitut rodut ja valjakon koirien määrä.
  • kisakoe: lähtö, johon vain liiton hyväksymät valjakkorodut saavat osallistua. Kisakokeessa on aina kahden koiran valjakko. Kisakokeen pituus on 1-3km.
  • käyttökoe: lähtö, johon vain liiton hyväksymät valjakkorodut saavat osallistua ja jossa on yleinenluokka ja johtajaluokka. Käyttökokeessa koirat kisaavat yhden koiran valjakkona. Käyttökokeen pituus on 3-5km.
  • rankingpisteet (rp): koira ansaitsee rankingpisteitä normaaleissa lähdöissä ja kisakokeissa aina sijoittuessaan mahdollisimman hyvin. Ne jaetaan viidelle parhaiten sijoittuneelle seuraavasti: ensimmäinen valjakko 10rp, toinen valjakko 8rp, kolmas valjakko 6rp, neljäs valjakko 3rp ja viides valjakko 1rp. Loput valjakot jäävät ilman rankingpisteitä.
  • rek: kisakokeesta ansaittava tulos, joka voi olla kiitettävä (REK1), hyvä (REK2), hyväksytty (REK3) tai hylätty (REK4).
  • rekä-joh: käyttökokeesta ansaittava tulos, joka voi olla kiitettävä (REKÄ-JOH1), hyvä (REKÄ-JOH2), hyväksytty (REKÄ-JOH3) tai hylätty (REKÄ-JOH0).
  • rekä-yle: käyttökokeesta ansaittava tulos, joka voi olla kiitettävä (REKÄ-YLE1), hyvä (REKÄ-YLE2), hyväksytty (REKÄ-YLE3) tai hylätty (REKÄ-YLE0).
  • valjakkorotu: valjakkorotuja ovat alaskanhusky, alaskanmalamuutti, chinook, grönlanninkoira, samojedinkoira ja siperianhusky

Esimerkki valjakkokoiran kisakalenterista

Tällä koiralla on muuten kaikki valioitumiseen tarvittavat tulokset kerättynä, paitsi siltä puuttuu vielä 28 rankingpistettä, joita se voi kerätä normaalilähdöistä ja kisakokeista.

Kisakalenterin selkeyttämiseksi kannattaa eritellä normaalilähdöt, kisakokeet ja käyttökokeet. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, sillä voit myös lisätä tietorivistöön luokka-kohdan. Kisatulokset on tapana merkata päivämäärän mukaan ylhäältä alaspäin vanhimmasta uusimpaan.

Sijoituksiin kannattaa merkitä koiran sijoittuminen valjakkokisoissa esim. 2/8. Ensimmäinen luku (2) tarkoittaa koiravaljakkosi sijoitusta kilpailussa, ja toinen luku (8) kaikkien luokkaan osallistuneiden valjakoiden kokonaismäärää. Tämän lisäksi sijoituksiin lisätään ansaitut rankingpisteet ja kisa- sekä käyttökokeissa ansaitut arvosanat (REK, REKÄ).

Sijoituksista kannattaa tummentaa tai alleviivata merkittävimmät tulokset, eli ykkössijoitukset, rankingpisteet sekä kiitettävät rek- ja rekä-tulokset.

Rankingpisteistä kannattaa pitää koko ajan yhteenlaskua, jotta tiedät, milloin koirasi on saavuttanut valioitumiseen tarvittavat 65 rankingpistettä.

Kaikkia tuloksia kisakalenteriin ei ole pakko merkitä, esimerkiksi käyttökoe tulos 5/8 REKÄ-YLE3 ei hyödytä koiraa valioitumisen suhteen.

13.8.2024

Kalla on suorittanut tuomarikokeen onnistuneesti ja toimii hatkoss jatkossa FCI 1 -rotujen tuomarina!

    Lue lisää uutisia »

© VFCI 2002-2019