Kalla on suorittanut tuomarikokeen onnistuneesti ja toimii hatkoss jatkossa FCI 1 -rotujen tuomarina!
Teksti © Lyydia
Virtuaalikoiran luominen on monen mielestä kaikista hauskinta. Evm-sukuisesta koirasta (= koira, jolla ei ole vanhempia virtuaalimaailmassa eli "tuontikoira") voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Rotu, nimi, sukupuoli, ikä, vanhemmat, kasvattaja... kaikki mahdollinen on itsensä päätettävissä, tietysti hyvän maun rajoissa. Tällä sivulla on vinkkejä ja ohjeistusta virtuaalikoiran luomiseen.
Mitä tahansa näihin vastasitkaan, on sinulla täysi oikeus hankkia virtuaalikoira. Kukaan ei tule sinulta ottamaan koiraasi pois. Harrastuksen on tarkoitus olla itsellesi mukavaa. Voit hyvin tehdä koiran vaikka hoitokoiraksi tai vain sivujesi koristeeksi, sillä ei ole todellisuudessa väliä, koska virtuaalikoirat ovat vain netissä. Tärkeintä on, ettet riko tekijänoikeuksia valitessasi koirallesi kuvia tai vahingossa anna koirallesi oikean koiran virallista nimeä.
Tämän sivun ohjeet pohjautuvat enemmän viralliselle virtuaalikoiraharrastuspuolelle, jossa koirilla on tarkoitus kisata ja teettää laadukkaita pentueita, sekä pyrkiä jonkinasteiseen realistisuuteen.
Virtuaalikoira luodaan nettiin muiden virtuaaliharrastajien nähtäville. Periaatteena on siis luoda virtuaalikoiralle sivut, josta näkyvät sen kaikki tiedot. Voit luoda pelkästään yhdenkin virtuaalikoiran, ilman, että heti tarvitsee perustaa kenneliä. Koiran sivut voi luoda esimerkiksi näille ilmaisille sivutilan tarjoajille:
Monelle harrastajalle nimi on tärkeä, koska koko virtuaaliharrastus pohjautuu kisoissakin lähinnä nimen arpomiseen muiden nimien seassa. Kivaa ja inspiroivaa nimeä on mukava ilmoittaa kisoihin ja se onkin iso osa koiran persoonaa. Nimen keksiminen on kuitenkin kuvien etsimisen ohella yksi vaikeimpia asioita, koska siihen löytyy myös muutamia rajoitteita ja sääntöjä.
Esimerkkejä virallisista nimistä (tummennettu osa on kennelnimi):
Huom, luethan artikkelin "Tekijänoikeudet virtuaalikenneleissä"
Virtuaalikoiralla voi olla piirros- tai valokuvat tai se voi olla kokonaan kuvaton. Kuvia ei kuitenkaan saa olla kahdenlaisia, eli koiralla ei saa olla sekä piirros- että valokuvia. Kaikki koiran kuvat täytyy olla samasta koirasta, eli et siis voi laittaa kahden eri koiran kuvia yhdelle koiralle.
Yleisesti virtuaalimaailmassa halutaan koiralle rakennekuvat, jotta se pystyy osallistumaan näyttelyihin. Valokuvallisille ja piirretyille koirille on eri näyttelynsä. Rakennekuva on kuva, jossa koira näkyy kokonaan, se seisoo ja kuva on otettu suoraan tai melkein sivulta. Tällaisesta kuvasta tuomari pystyy arvostelemaan koiran. Koiralla ei tarvitse olla kuin yksi kuva.
Koiralla voi myös olla pelkästään pään profiilikuva, juoksukuva, leikkimiskuva tai minkälainen kuva tahansa, jos sen kanssa ei osallistuta näyttelyihin. Tällaisia kuvia voi myös olla rakennekuvan lisäksi, mutta kuten aiemmin mainittiin, kaikki kuvat tulee olla samasta koirasta.
Huom, luethan artikkelin "Tekijänoikeudet virtuaalikenneleissä"
Vapaat kuvat ovat kuvia, joita saa vapaasti kopioida ilmoittamatta niiden kopioinnista kuvien ottajalle. Tällaisia kuvia on paljon esimerkiksi Flickrissä. Vaikka kuvat ovat "vapaasti" kopioitavia, niiden tekijänoikeudet pitää silti merkitä kuvien läheisyyteen.
Flickr-copyt voi merkitä esimerkiksi näin: Flickr/KÄYTTÄJÄN NIMI + linkki
Esimerkiksi oikealla olevan kuvan tekijänoikeudet voidaan merkitä alla olevilla vaihtoehdoilla:
Kuten huomaat, tapoja on monia ja niitä voi yhdistellä. Tärkeintä on, että kuvan ottaja tulee selväksi.
Koirallesi voit löytää kuvia myös näiltä sivuilta, luethan niiden omat kopiointiohjeet:
Koska virtuaalikoira on olemassa ainoastaan netissä, sen sivuilta tulee löytyä kaikki oleelliset tiedot.
Mitä sen sivuilla ei lue, ei myöskään ole.
Tiedot, jotka jokaisen virtuaalikoiran sivuilta olisi hyvä löytyä:
Lisäksi virtuaalikoiralle on tapana keksiä kutsumanimi ja yhden sukupolven verran sukua eli emä ja isä. Jotkut kirjoittavat mielellään koiralle myös luonteen ja jotain sen menneisyydestä. Terveystutkimusten tulokset koiralle saa keksiä aivan itse, arpoa arvontakoneella tai ne voi teetättää jollakin virtuaalisella eläinklinikalla. Nämä tiedot eivät kuitenkaan ole pakollisia.
Kun keksit koirallesi tietoja, ota huomioon koiran rotu! Esimerkiksi valkoinenpaimenkoira ei voi olla väriltään musta (ellei se ole värivirheellinen) eikä chihuahuan säkäkorkeus voi olla 50cm.
Esimerkkisivujen alkuperäisten virtuaalikennelien nimet näet, kun viet hiiren kuvan päälle ja odotat hetken.
Virtuaalikoiran sivuilta löytyy lähes aina kisakalenteri, jos sen kanssa kilpaillaan virtuaalikisoissa. Katso ohje kisakalenteriin yleisen kilpailuohjeen sivulta.
Kun virtuaalikoirasi sivut ovat valmiit, eli kaikki tiedot löytyvät ja kuvat ovat tekijänoikeuslain mukaiset, kannattaa virtuaalikoira rekisteröidä. Virtuaalikoira tulee rekisteröidä, mikäli sen kanssa halutaan kilpailla virallisissa virtuaalikilpailuissa. Ohjeet rekisteröimiseen löydät tältä sivulta.
Kalla on suorittanut tuomarikokeen onnistuneesti ja toimii hatkoss jatkossa FCI 1 -rotujen tuomarina!