Huom!
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalikoirien harrastustoiminta, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän tai oikeiden koirien koe- ja harrastustoiminnan kanssa. Lue lisää virtuaalikoiratoiminnasta tältä sivulta.

vKUJ Info

Canicross (CC)

Virtuaalikoirien Canicross on laji, joka vaatii niin ihmiseltä kuin koiraltakin hyvää kuntoa ja kestävyyttä. Lajin päämääränä on juosta tietty matka (tasosta ja koira koosta riippuen) koiran kanssa lähdöstä maaliin. Koiralle laitetaan valjaat, joista lähtee n. 2,5 metriä pitkä vetonaru, jonka toinen pää on kiinni tukevassa vyön tapaisessa ihmisen vyötäröllä. Koiran tulisi juosta edellä ja ihmisen perässä. Koiran olisi hyvä osata käskyt oikea ja vasen, jotta se tietäisi mihin suuntaan milloinkin pitää mennä.

Koirapyöräily (KP)

Virtuaalikoirien Koirapyöräilyn idea on hyvin samanlainen kuin canicrossin, mutta koirapyöräilyssä ihminen liikkuu pyörällä. Myös tässä lajissa koiralla on valjaat ja 2,5 metriä pitkä vetonaru, jonka voi kiinnittää joko vyötäröllä olevaan vyöhön, pyörän satulan alla olevaan klenksukkaan tai pyörän tankoon. Koiran tulisi "vetää" pyöräilijää perässään, mutta ihmisen tulee myös polkea, jotta homma ei käy koiralle liian raskaaksi. Koirapyöräilyssä on myöskin hyvä osata käskyt oikea ja vasen. Lajissa tulee suorittaa soveltuvuuskoe ennen varsinaiseen luokkaan siirtymistä.

Koirahiihto (KH)

Koirahiihto on hyvin samantapainen kuin canicross. Koirahiihdossa idea kuitenkin on että ihminen kulkee suksilla (yleensä vapaahiihtoa) ja koira vetää edessä. Koiralla on jälleen valjaat ja vetonaru, mutta nyt vetonaru saa olla pituudeltaan 4 metriä. Vetonaru kiinnitetään ihmisen vyätäröllä olevaan vyöhön. Ihmisen suksien kärjet eivät saa olla terävät, jotta ne eivät vahingoita koiraa. Koira vetää ihmistä perässään, joskin ihmisen tulee hiihtää maksiminopeudella jos sijoituksille mielii, sillä koiran tulee olla vain apuna, eikä tehdä varsinaista työtä kokonaan. Koirahiihdossa tulee suorittaa soveltuvuuskoe ennen varsinaiseen luokkaan siirtymistä.

Säännöt

Kaikissa kolmessa virtuaalikoirien lajissa (cc, kp, kh) pisteiden kerääminen ja valioksi tuleminen tapahtuvat samoin tavoin. Koirapyöräilyssä ja -hiihdossa suoritetaan ennen pisteiden keruuta ja varsinaisessa luokassa kisaamista soveltuvuuskoe (SOVEKO, ei koske pointtereita ja saksanseisojia).
Missään lajeissa ei ole erikseen luokkia, joita pitkin edettäsiin, vaan niissä kerätään tietty määrä pisteitä (300p) valionarvon saavuttamiseksi. Valionarvoon vaadittavia pisteitä eivät kerrytä hylätystä suorituksesta jaetut pisteet eivätkä soveltuvuuskokeista saadut pisteet. Kaikki koirat kilpailevat siis samassa luokassa, riippumatta siitä, kuinka paljon pisteitä ne ovat aikaisemmin saavuttaneet. Koirat jaetaan kuitenkin kolmeen kokoluokkaan, jotka ovat minit (alle 35cm), medit (36-42cm) ja maxit (yli 43cm). Koirapyöräilyssä ja -hiihdossa järjestetään vain medi- ja maxi-luokat. Yhteen luokkaan otetaan 30 koirakkoa, mutta on sallittua (ja suotavaa) järjestää A ja B- osioita. Yhdeltä omistajalta max. 6 omistajaa/luokka. Kokoluokkien matkat saat päättää itse, kunhan pidät ne inhimillisinä. Muistathan myös, että seropit saavat osallistua (joskaan niillä ei ole oikeutta valionarvoon).

Virallisiin Hupiiliiton hyväksymiin kisoihin osallistuminen tapahtuu aina alla olevalla koodilla.

LUOKKA
VTR-00000 ROTUKOODI <a href="HTTP://OSOITE">KOIRAN NIMI</a>, OHJAAJA<br>

© Virtuaalikoirien Hupiliitot 2016-2021
otsikko kuvat © Trey Perry CC, washingtonydc CC, Poi Photography CC, Michael Carpentier CC, Cheshiremoe CC, Linnea Björk Timm CC, Sebastian_F CC, Zoe52 CC

Huom!
Huomaathan, että kyseessä on virtuaalikoirien harrastustoiminta, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän tai oikeiden koirien koe- ja harrastustoiminnan kanssa. Lue lisää virtuaalikoiratoiminnasta tältä sivulta.